Dan Perjovschi si proiectul „Arta la fereastra SIMEZA”
Membrii din Bucuresti ai Uniunii Artististilor Plastici din Romania deruleaza proiectul „Arta la fereastra SIMEZA”, in care iubitorii de frumos pot admira, la ferestrele galeriei Simeza, din Capitala, creatiile unora dintre cei mai importanti artisti ai momentului de pe plan local.
Proiectul „Arta la fereastra SIMEZA”, coordonat de Anca Boeriu si Corina Gabriela Duma, membre ale Uniunii Artistilor Plastici din Romania (UAP), a debutat la inceputul anului si isi propune sa atraga atentia publicului larg asupra disparitiei sau inchiderii spatiilor de expunere si de lucru din Capitala.
„Proiectul <<Arta la fereastra SIMEZA>> a pornit in ianuarie, ca reactie la inchiderea galeriei Simeza, pe motiv ca blocul in care se afla este marcat cu bulina rosie. Prin acest proiect ne dorim sa atragem atentia ca nu poti inchide o galerie de arta fara sa oferi, ca autoritate publica, o locatie alternativa in care galeria de arta sa functioneze in continuare”, spune Anca Boeriu.
Pana in prezent, aproape 30 de artisti si-au expus creatiile in cadrul proiectului „Arta la fereastra SIMEZA”. „Proiectul se va incheia in momentul in care autoritatile vor rezolva problemele galeriei Simeza”, precizeaza Anca Boeriu.
Dan Perjovschi, unul dintre cei mai cunoscuti artisti vizuali din Romania, a decis sa se implice in proiectul UAP Bucuresti. La inceputul lui iunie, lucrarile sale, cu puternice mesaje sociale, prezentate pe ferestrele galeriei Simeza, au fascinat publicul din Capitala.
eJobs: De ce ai decis sa te implici in proiectul „Arta la fereastra SIMEZA”?
Dan Perjovschi: Din solidaritate pentru „breasla” artistilor saracita, ignorata si furata de toata lumea, inclusiv de membrii ei. Galeria Simeza era cel mai important loc de expozitie al UAP. In 1992, eu si Lia Perjovschi am avut aici prima expozitie impreuna. Desi nu mai expun de mult sub umbrela UAP si chiar am pozitii si idei contrare filosofiei UAP, este inadmisibil ca acest spatiu sa se inchida si Primaria sa nu ofere temporar un alt spatiu. Paradoxal pentru mine, acum cand nu se mai poate folosi Simeza, Simeza devine interesanta. Acum e vie. E fortata sa caute solutii, e cu spatele la perete. Sau cu fata la fereastra. De-abia acum ma pot alia cu estetica si cu programul ei. Acum, cand e protest.
eJobs: Inainte de expozitia de la Simeza, ti-ai facut vreun plan cu ceea ce urmeaza sa le prezinti trecatorilor sau toata creatia ta a fost o manifestare artistica spontana?
Dan Perjovschi: Nu am avut un plan, dar am avut o selectie de desene si statementuri create special sau selectate special pentru actiune. Primul spectator eram eu si, sincer, am fost si eu curios cum arata un desen sters redesenat si iara sters.
eJobs: In ce masura consideri ca lucrarile tale schimba ceva in bine in societatea romaneasca?
Dan Perjovschi: Habar nu am ce schimba in voi desenele mele, dar sunt sigur ca va ajut sa vedeti lumea mai in adancime. Stii, eu tin la doua nume care au fost date practicii mele, primul e „Gedankenbild”, adica idei-imagini sau desene-idei, si al doilea e „intelligent graffiti” (manifestari artistice inteligente tip graffiti – n.red.) .
Citeste continuarea pe www.cariera.ejobs.ro
Surse foto: Facebook Dan Perjovschi si „Arta la fereastra SIMEZA”