De 40 de ani, Nicolae Antonescu slefuieste talente
Ceea ce face adesea diferenta intre potentialul unor seminte si ceea ce poate inflori din ele, intre ce semeni si ce culegi, e mana „gradinarului”. Iar profesorul Nicolae Antonescu de la Scoala Gimnaziala de Arte nr. 5 are, de 40 de ani, exact acest rol, al gradinarului priceput si dedicat menirii de a scoate la lumina talentul din generatii intregi de tineri instrumentisti, viitori maestri ai vioarei si violei. Cinci dintre ei au devenit deja bursieri ai Jurnalului de fapte bune. Pentru toate aceste motive, Nicolae Antonescu este cel de-al doilea profesor recompensat cu un Premiu de Excelenta in cadrul campaniei noastre.
„Inca nu am ajuns in gara, la capatul liniei. Merg pe o cale ce pare fara sfarsit. Am gresit? Am performat?… Am esuat sau am generat valori artistice?… Sunt intrebari ce fac parte din trecutul mai indepartat sau mai apropiat.
Am invatat cu greu ca in lumea noastra perfectiunea nu poate exista, desi cred ca sunt un perfectionist. Am constatat ca tocmai acest lucru reprezinta cheia succesului.
Stiu ca oricine bate la poarta initierii trebuie indrumat si convins ca arta sunetelor iti schimba modul de viata si iti acorda sansa purificarii”, spune profesorul Nicolae Antonescu, ajuns la 63 de ani, privind spre drumul pe care il are inca de strabatut pana la capatul liniei.
Nu s-a nascut in vreo familie cu chemari si talente muzicale – desi parca poti sti exact cine stie ce strabun canta pe vremuri din vreo scripca, lauta ori fluier, ca orice mare talent anonim din istoria nestiuta a acestui neam.
Dar le-a atras atentia parintilor, tot fredonand diverse melodii auzite la radio. Suficient de mult cat acestia sa decida sa-l duca la un specialist in domeniu pentru o testare a eventualelor aptitudini.
Avea doar 5 ani, dar de atunci s-a urcat in trenul in care calatoreste si acum, cel al muzicii clasice. Au urmat studiiul viorii, Liceul Dinu Lipatti (Liceul de Muzica nr.1 in acele vremuri), apoi, in firescul lucrurilor, Conservatorul din Bucuresti.
Citeste continuarea articolului AICI.