De ce dietele dau gres?
Ceea ce a mers la prietena mea, la mine nu merge. Ceea ce a mers la mine cu zece ani in urma, astazi nu mai are niciun efect. Respect cu strictete regulile si… degeaba. De ce, oare?
Greselile in alimentatie
„Persoanele care tin dieta sunt cele care fac, in general, o serie de greseli nutritionale mai mult sau mai putin evidente“, considera Lygia Alexandrescu, consultant nutritional.
„In plus, exista o serie de motive de circumstanta care blocheaza scaderea ponderala:
- dieta nu are un obiectiv realist;
- dieta nu corespunde nevoilor de moment ale persoanei in cauza, iar aceste nevoi variaza in timp;
- nu s-a ales un moment corespunzator de incepere a dietei;
- motivatia pentru care se doreste scaderea ponderala e superficiala.“
Nutritionistul analizeaza
Tulburarile endocrine, in special ale tiroidei. Aceasta glanda controleaza metabolismul intregului organism, iar excesul de zahar, cofeina si alcool suprasolicita si epuizeaza.
Constipatia. Consumul abundent de fructe proaspete, legume verzi, apa si cereale integrale asigura un tranzit intestinal bun.
Intolerantele alimentare. Exista o serie de alimente pe care organismul nu le tolereaza, insa reactia sistemului imunitar apare de cele mai multe ori dupa perioade foarte lungi de timp, chiar ani.
Deficientele de minerale si vitamine. Lipsa de magneziu sau calciu poate determina cresterea in greutate. Ele se pierd si prin folosirea excesiva a laxativelor si diureticelor.
Stresul excesiv. Determina formarea de substante toxice in sange, perturband functia digestiva si ducand la crestere ponderala.
Text: Valentina Vuxanovici
Foto: dreamstime.com
.