De ce preferam noutatea?
Un studiu britanic arata ca exista o zona a creierului arhaic responsabila de comportamentul aventuros, zona capabila sa explice de ce ne orientam catre produsele noi.
Prin scanarea creierului, s-a descoperit ca zona denumita ventral striatum a fost mai activa la subiectii care au ales obiecte neobisnuite in timpul testarii. Aceasta arie din creier este implicata in eliberarea unor neurotransmitatori, cum ar fi dopamina.
Cercetatorii sustin ca acest mecanism arata existenta unui avantaj progresiv din a alege cat mai des noul. „Cautarea experientelor noi si neobisnuite este o tendinta comportamentala fundamentala atat la oameni, cat si la animale. Este logic sa cautam variante noi, care se pot dovedi avantajoase pe termen lung“, afirma Bianca Wittmann, de la University College London.
Totodata, colegul ei de cercetare, Nathaniel Daw, de la New York University, aminteste de riscurile implicate in cazul unui feedback pozitiv din partea creierului. Asa pot aparea viciile si dependentele: „La oameni, cautarea noului poate juca un mare rol in dependenta de jocuri de noroc sau de droguri, ambele activitati fiind corelate cu o proasta functionalitate in eliberarea de dopamina“.
Reuters Health
Foto: dreamstime.com.