Despre cancerul de col uterin
Cancerul de col uterin este o boala grava, care afecteaza femeile din intreaga lume. Aceasta boala apare in urma infectiei cu tulpini oncogenice de Human Papilloma Virus (HPV). Potrivit unui raport din 2007 al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, tipurile 16 si 18 de HPV sunt raspunzatoare de peste 70% din totalul cazurilor de cancer de col uterin.
Ce este HPV?
Human Papilloma Virus (HPV) este un virus localizat la nivelul pielii sau al mucoaselor. Exista doua tipuri de HPV – cu risc scazut si cel oncogen – cauza cancerului de col uterin. S-a constatat ca de obicei, infectia cu HPV este tranzitorie, disparand spontan intr-o perioada de cateva luni pana la un an. Cu toate acestea, infectiile repetate cu tulpini HPV oncogene duc la instalarea cancerului de col uterin in organism.
Cine se poate imbolnavi de cancer de col uterin?
Orice femeie activa din punct de vedere sexual este expusa riscului de infectie cu tulpini oncogene de HPV. Riscul infectiei apare la inceputul vietii sexuale, mentinandu-se insa pe parcursul vietii. Infectia se face nu doar prin contact sexual complet, contactul cutanat in regiunea genitala fiind si el responsabil de infectie. Prevalenta infectiei cu HPV este maxima – 20% la femeile care au mai putin de 25 de ani, insa aproximativ 50% din femeile diagnosticate cu cancer de col uterin au varsta cuprinsa intre 35 si 55 de ani. Cu cat o femeie este mai tanara in momentul infectiei cu tulpini HPV oncogene, cu atat riscul de aparitie a cancerului de col uterin este mai mare.
Cum este diagnosticat cancerul de col uterin?
Cea mai buna metoda de diagnostic a cancerului de col uterin este testul citologic Papanicolau. Acesta trebuie efectuat anual de fiecare femeie activa sexual. Testul Papanicolau este un examen cito-vaginal si consta in analiza la microscop a celulelor din secretia vaginala. Acest test poate detecta orice modificare aparuta la nivelul mucoasei vaginale si poate depista modificarile maligne (canceroase) inca din stadiile incipiente dar si diferite tipuri de infectii si boli cum ar fi infectia cu candida sau trichomonas.
Exista modalitati de a preveni aparitia cancerului de col uterin?
Cea mai buna metoda de prevenire a infectiei cu HPV o reprezinta vaccinarea. Vaccinarea adolescentelor impotriva tipurilor 16 si 18 de HPV, alaturi de examenul cito-vaginal, poate reduce substantial (94%) incidenta cancerului de col uterin.
Foto: dreamstime.com