Detergentii cresc rezistenta bacteriilor
Produsele casnice de curatat creeaza o bomba bacteriana cu ceas in canalizare si sursele de apa, dupa cum demonstreaza o serie de studii efectuate in Marea Britanie, de cercetatori de la universitatile Warwick si Birmingham.
Balsamul de rufe, dezinfectantii, sampoanele si alte produse de curatare si igiena casnica imprastie bacterii rezistente la medicamente, avertizeaza oamenii de stiinta britanici. Detergentii industriali, de asemenea, au acest efect asupra bacteriilor prezente in apa si solul in care acestia ajung.
Anumiti compusi de amoniu (QACs) folositi in productia de detergenti si dezinfectanti au proprietatea de a ucide bacteriile. Dar reziduurile care ajung in apa sunt diluate si isi pierd aceasta capacitate. In studiile lor, oamenii de stiinta britanici au demonstrat ca, in cantitati mici si administrate in mod repetat, acesti compusi duc la adaptarea bacteriilor si fac sa creasca rezistenta acestora.
Mai mult, secventa de ADN care se modifica la aceste bacterii este responsabila si de rezistenta la antibiotice. Astfel, s-a constatat prezenta in ape si in sol a unor super-bacterii foarte rezistente.
Un alt pericol vine din partea antibioticelor specifice, foarte puternice folosite in ferme la tratarea animalelor, in special a porcilor. S-a observat ca acestia dezvolta bacterii rezistente care au contaminat in multe zone solul. Din ape si sol, aceste bacterii pot trece usor in alte organisme, raspandindu-se, pe cale alimentara, de la animale pana la oameni.
In acest fel, au fost disculpate conditiile de igiena si dezinfectie din spitale, considerate pana nu demult responsabile pentru proliferarea unor microbi rezistenti la antibiotice.
Text: Mihaela Serea
Foto: shutterstock.com