Dumnezeu si creierul uman
Cautarea divinitatii este veche de cand lumea. Insa neurologii moderni au inceput relativ de curand sa cerceteze fenomenele neuronale ce au loc in creierul credinciosilor. Un experiment condus de dr. Mario Beauregard de la Universitatea din Montreal s-a concentrat pe studiul ariilor cerebrale activate in timpul experientelor mistice sau al rugaciunii.
Supunand cateva calugarite electroencefalografului, dr. Beauregard le-a rugat sa evoce mintal episoadele de intensa uniune cu divinitatea din trecut. Scannerul a inregistrat activarea nucleului caudat, o mica regiune cerebrala cu rol in invatare, memorie si… indragostire. Insa si alte regiuni cerebrale au fost activate in aceasta evocare, fapt care sugereaza complexitatea spiritualitatii umane.
„Nu exista un «centru al lui Dumnezeu»“, spune Beauregard, „aceste stari sunt mediate de o retea care circula in tot creierul.” Aceasta orientare a neurologiei catre cercetarea spiritualitatii (fapt care a condus chiar la crearea ad-hoc a unei stiinte noi – neuroteologia) mai studiaza si implicatiile pe care trairea spiritualitatii le are asupra limbajului: nu exista doi mistici care sa-si fi descris experientele in acelasi fel. Este dificil de distins intre diferitele tipuri de experiente mistice, fie ele spirituale in sens larg sau traditionalist religios.
„Daca sunteti ateu si traiti o experienta mistica, o veti pune in relatie cu misterul Universului. Daca sunteti crestin, o veti asocia cu Dumnezeu. Cine stie? Poate ca sunt unul si acelasi lucru”, spune Beauregard.
Iuliana Alexa
Foto: dreamstime.com.