Now Reading
După ani de terapii fără rezultat, un copil cu autism semnalează brusc progrese remarcabile prin antrenament neuronal BM-BCI

După ani de terapii fără rezultat, un copil cu autism semnalează brusc progrese remarcabile prin antrenament neuronal BM-BCI

Revista Psychologies
după-ani-de-terapii-fără-rezultat-un-copil-cu-autism-semnalează-brusc-progrese-remarcabile-prin-antrenament-neuronal-bm-bci

Un copil de nouă ani din Tălmaciu, județul Sibiu, diagnosticat cu autism, a înregistrat, pentru prima dată, progrese considerabile în ameliorarea simptomelor afecțiunii, după șase ani în care a urmat o serie de terapii clasice, însă fără rezultate.                                            

Micuțul Gabriel a devenit afectuos, sociabil și a demonstrat spirit de inițiativă, comportamente inexistente până în acest moment, care însă nu au putut fi deblocate recurgând numai terapiile clasice.

Schimbările pozitive au apărut după ce Gabriel a început să urmeze sesiunile de antrenament neuronal BM-BCI, coordonate de Dr. Psih. Costin Dămășaru, în cadrul Neuro Performance Enhancement Center din București.

Este unul din cazurile multiple de reușită în domeniul afecțiunilor din spectrul autist, fapt care oferă zecilor de mii de copii, astfel diagnosticați, o șansă de a se integra social și de a-și construi un viitor.

Gabriel a fost diagnosticat cu tulburare din spectrul autist (TSA) pe când avea 2 ani și opt luni. „Am remarcat că nu vorbește. Am zis că poate este ceva normal, poate fi mai întârziat, pentru că avem și în familie cazuri în care copiii au vorbit mai târziu. Totuși, am mers la un specialist, care l-a diagnosticat cu autism. De atunci, viața noastră s-a schimbat definitiv. Am început terapii la Spitalul Județean din Sibiu și în particular, până în prezent. A fost foarte greu pentru că ne-am dedicat aproape tot timpul lui și cu rezultate foarte mici din terapiile pe care le-am făcut până acum, pe unde am fost”, povestește tatăl băiatului.

Tot acesta mărturisește despre provocările zilnice pe care le întâmpină: „Ei nu sunt independenți. Pentru orice lucru, au nevoie de ajutorul nostru și, vă dați seama, trebuie să fim 24 de ore din 24 lângă copil! A trebuit să schimb serviciul, să caut un loc de muncă mai flexibil, care să-mi permită să fiu acolo lângă el, când este nevoie. Soția a trebuit de asemenea să rămână acasă”.

După șase ani de încercări prin terapiile clasice, părinții l-au adus pe Gabriel la București pentru a urma sesiunile de antrenament neuronal BM-BCI din cadrul Neuro Performance Enhancement Center și, pentru prima dată, au apărut rezultate notabile.

„După terapiile pe care le-am făcut în particular, copilul nu s-a schimbat foarte mult. Au fost zile și zile, dar progrese mari nu s-au văzut. De când am început antrenamentul la București cu domnul Costin Dămășaru, progresele sunt foarte mari. Gabi a început să facă lucruri, adică ajută la treabă, în sensul că, dacă vede dezordine, adună lucruri, ceva ce nu făcea înainte. Este mult mai iubitor, vine la mine și îmi cere iubire. A învățat să se încalțe singur, încearcă să-și dea tricoul jos, dacă e mai larg, reușește, dacă nu, nu. După cea de-a treia ședință am fost pe terenul de fotbal, a luat mingea și alergat cu ea la picior. Dintr-o parte în alta la a terenului! Nu mi-a venit să cred!” relatează mama lui Gabriel.

Progresele impresionante au apărut după ce Gabriel a urmat ședințele de antrenament BM-BCI. „Acestea reprezintă un tip de terapie non-invazivă care îmbunătățește funcționarea creierului prin direcționarea corelațiilor undelor celebrale, corectând deficiențele funcționale. Se produc astfel îmbunătățiri în atenția susținută, în conștientizarea senzorială, cea cognitivă și în comunicare”, declară Dr. Psih. Costin Dămășaru, fondatorul Neuro Performance Enhancement Center din România (www.npecenter.com/ro).  

Cum funcționează antrenamentul

În primă instanță, se realizează o hartă a creierului (Brain Map), unde se monitorizează activitatea cerebrală cu ajutorul unei căști cu 24 de senzori EEG. În acest mod se descoperă zonele disfuncționale ale creierului, hipoactive și/sau hiperactive.

Pe baza acestei analize, se crează un protocol personalizat de antrenament neuronal, care va fi constant monitorizat și adaptat la nevoile reale ale utilizatorului. Astfel, beneficiarul antrenamentului va urma diferite sesiuni de antrenament în care va trebui să îndeplinească anumite task-uri programate printr-un software special, pe un ecranul computerului.

Prin aceasă Interfață Creier-Computer (Brain Computer Interface) se urmărește augumentarea legăturilor neuronale existente și crearea unor noi legături, care conduc către o mai bună comunicare la nivel neuronal.

„În medie, după un număr de 10 ședințe de antrenament neuronal se observă o îmbunătățire masivă la nivel comportamental: copiii devin mai prezenți, înțeleg mult mai bine ce li se spune, dorm mult mai profund, devin mai liniștiți iar autostimulările se reduc semnificativ, își diversifică foarte mult vocabularul și încep să facă fraze din ce în ce mai lungi și cu sens.

Îmbunătățirile sunt facilitate de către optimizarea rețelelor neuronale și de modul în care acestea comunică între ele. Optimul de conectivitate și amplitudine aduce după sine modificări de structură ale șablonului de acțiune al rețelelor neuronale cu impact direct asupra eliminării disfuncțiilor.

Sunt foarte multe povești de succes în recuperarea copiilor care m-au impresionat profund. De la copii care nu puteau articula cuvinte și care au început să vorbească, la copii care erau extrem de agresivi cu ei și cu cei din jur și au devenit calmi, la copii care nu erau prezenți deloc în context ce s-au transformat în copii care înțeleg ce li se spune și chiar răspund”, declară Costin Dămășaru.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top