E-urile periculoase
Poate le cunosti deja, si ti-ai luat masurile de protectie. Sau poate ca le-ai trecut cu vederea si ai consumat in continuare produsele care contin acesti aditivi periculosi. Totusi, noi ne facem datoria si te mai informam o data.
Dintre colorantii alimentari artificiali, iata ce ar trebui sa eviti:
E 102 – colorant – galben azioc (tartrazina) poate declansa alergii, astm, tulburari respiratorii, tulburari de vedere, diferite tipuri de cancer. Se gaseste in dulciuri (budinci, inghetate, dropsuri), bauturi, mustar, supe instant, gemuri, cereale, snacksuri. Poate avea actiune cancerigena (tumori tiroidiene), provoaca mutatii cromozomiale si determina deficiente de vitamina B si zinc. Totodata, genereaza urticarie si hiperactivitate la copii.
E 110 – Oranj S – intra in componenta sucurilor, dropsurilor, inghetatei, a snacksurilor, precum si in unele bauturi, medicamente, conserve de peste, prafuri de budinca. E considerat cancerigen (tumori renale) si are, ca alte efecte, congestii nazale, alergii, hiperactivitate, dureri abdominale, voma, indigestie.
E 104 – colorant – galben de chinolina – este utilizat pentru colorarea inghetatelor, budincilor, dropsurilor. Desi este considerat inofensiv, s-au semnalat cazuri de dermatite, atat la adulti, cat si la copii.
E 122 – colorant rosu – azorubina – obtinut din gudronul sintetic de huila si colorantul Azo, care se adauga la dulciuri, martipan, cristale pentru jeleuri, peltea. Poate produce reactii adverse la persoanele astmatice si la cele alergice la aspirina. E interzis in Japonia, Suedia, SUA, Austria si Norvegia.
E 120 – colorant – cosenila (acid carminic) – este obtinut din surse naturale, si anume din crusta insectelor gestante. Este folosit pentru colorarea (rosie) a bauturilor racoritoare si a dulciurilor. Poate provoca eruptii cutanate, chiar si alergii. S-a constatat o crestere a hiperactivitatii in unele cazuri.
E127 – colorant rosu – eritrozina – se foloseste la colorarea compoturilor si a altor alimente. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca provoaca mutatii genetice, cancer al tiroidei la sobolani (studiu din anul 1990), posibil si la om. Interzis in SUA (din 1990) si in Norvegia.
E128 – rosu 2G – utilizat la produsele din carne, a fost interzis de curand in Uniunea Europeana.
E 132 – indigotina – este un colorant care se adauga in tablete si capsule, inghetata, dulciuri, produse de patiserie, biscuiti si poate provoca greata, voma, hipertensiune arteriala, urticarie, probleme de respiratie si alte reactii alergice. Este interzis in Norvegia.
E 124 – rosu Ponceau 4 R – este toxic, fiind interzis in SUA si Norvegia. Se gaseste in mezeluri, snacksuri. Este cancerigen la animalele de laborator (tumori ale glandei tiroide) si poate produce reactii adverse la persoanele astmatice si cele alergice la aspirina.
Consultant: Prof. Univ. Dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului pentru Cercetari Alimentare (ICA)
Foto: dreamstime.com.