Efectul luminii artificiale asupra psihicului. Cum îți luminezi corect casa
Lumină caldă sau lumină rece? Ce alegem atunci când cumpărăm becuri pentru locuință? Răspunsul nu este unul simplu. Ca regulă generală, trebuie să ai în casă becuri din ambele categorii. În timp ce lumina caldă ne ajută să ne relaxăm și să ne pregătim de somn, cea rece ne menține alerți și ne conservă energia. Între aceste două tonuri se încadrează lumina neutră, care păstrează culoarea originală a obiectelor și poate fi folosită și în case, și în magazine sau birouri.
Dacă locuința ta nu dispune încă de becuri personalizate în funcție de destinația încăperilor, ar fi bine să te gândești serios la a înlocui corpurile de iluminat. Această soluție este ideală dacă preferi un loc de unde să poți cumpăra rapid și fără să te deplasezi la magazin LED-uri sau corpuri de iluminat. Personalizează-ți astfel camerele și transformă-le fie în spații destinate relaxării, fie în zone unde poți lucra de acasă cu maximum de productivitate.
Diferența dintre lumina caldă, lumina rece și lumina neutră
Culoarea unei surse de lumină este exprimată prin temperatura de culoare, determinată prin compararea cromacității luminii emise cu aceea a radiației unui corp negru. Temperatura de lumină se măsoară în grade Kelvin și poate varia între 1.000 și 10.000 K.
Sursă foto: Shutterstock.com
Culorile reci au temperaturi de culoare mai ridicate – peste 5.000 K – și se încadrează în gama verde-albastru, în timp ce culorile calde sunt cuprinse de temperaturi între 2.700 și 3.000 K, fiind incluse în gama galben-roșu.
Neutră este culoare situată la 4.000 K. Este o lumină albă, în care nu se amestecă nuanțe de albastru sau roșu. Nu alterează culoarea obiectelor, tocmai de aceea este folosită mai ales în designul magazinelor și mai puțin în locuințe.
Cum alegem becurile în funcție de spațiul pe care trebuie să-l iluminăm și destinația încăperii
Ca un dat, omul preferă de obicei culorile calde seara, pentru că ne amintesc de lumina emanată de foc. Tocmai de aceea, acestea ne ajută să ne relaxăm și să ne pregătim de odihnă. Însă lumina caldă are beneficii și dimineața devreme, fiind reconfortantă și un real suport atunci când încercăm să ne revenim după somn. Alege, așadar, neapărat LED-uri cu lumină caldă pentru dormitor.
Pe parcursul zilei însă, cea mai bună idee este însă să combini cele două tipuri de lumină – caldă și rece, la fel cum o cere, de altfel, și metabolismul tău. Deși nu există o explicație clară pentru acest lucru, temperaturile de culoare din „zona caldă“ ne ajută la crearea unui sentiment de confort și siguranță.
Și dacă te studiezi un pic, vei observa că organismul tău ”caută” surse de lumină caldă atunci când are nevoie de ajutor din afară. Tragi draperiile dimineața și lași lumina caldă a răsăritului să intre în casă și să te trezească ușor, ajutată și de aerul proaspăt. Apoi, când vrei să fii productivă, cauți în mod natural o sursă rece de lumină, care să te mențină alertă și care să imite lumina zilei. Atunci când vrei să citești, însă, poate nu ar fi o idee rea să ai o sursă de lumină generală caldă, dar și una rece care să lumineze doar paginile cărții, precum o veioză sau un lampadar pentru citit.
Pe măsură ce îmbătrânim, ochii noștri tind să vadă culorile mai galbene decât sunt ele în realitate. Tocmai de aceea, pe măsură ce vei înainta în vârstă caută să adaugi casei surse de lumină rece, pentru confortul ochilor.
Ferește-te de lumina caldă în baie sau pe oglinda destinată machiatului. Temperaturile de culoare calde tind să ne schimbe percepția asupra culorilor pe care le au obiectele. Dacă te aranjezi, așadar, într-o sursă de lumină caldă, machiajul tău va arata complet diferit afară, în lumina rece a zilei.
Ia în considerare și faptul că, așa cum spuneam și mai sus, lumina caldă are un efect soporific și îți va fi greu să te concentrezi la o anumită sarcină dacă o folosești în zona de lucru sau în birou. Tocmai de aceea și spațiile de birouri sau băncile folosesc lumină rece. Lumina caldă este însă perfectă pentru livinguri confortabile și relaxante sau pentru camerele decorate într-un stil clasic, conservator. Folosește, în schimb, lumina rece pentru spațiile unde desfăsori activități care au nevoie de multă concentrare.
Și tu îți poți transforma casa într-un loc unde să te simți și relaxată și productivă. Gândește-te însă care este destinația fiecărei camere sau surse de iluminat și alege becurile în funcție de regulile de mai jos. Viața ta se va schimba imediat în bine.
Sursă foto: Shutterstock.com