Now Reading
Evaluarea nivelului de dezvoltare a copiilor si tinerilor

Evaluarea nivelului de dezvoltare a copiilor si tinerilor

Revista Psychologies

Unde ne situam in peisajul mondial

Organizatia de expertiza, cercetare si consiliere International Obesity Task Force a publicat in 2004 raportul intitulat Obesity in children and young people: A crisis in public health (Obezitatea la copii si tineri: o criza in sanatatea publica), intocmit pe baza datelor furnizate de autoritatile si organizatiile de profil din tarile europene.

Potrivit acestui raport, procentul de copii si tineri supraponderali (4-17 ani, cu mici variatii de varsta, in functie de statisticile furnizate de unele tari) este:

Rusia 10 Suedia 18
Polonia 14 Anglia 21
Germania 15 Portugalia 31
Cehia 16 Grecia 33
Franta 18 Italia 36

… cu varfuri care se apropie de 40 % unde nu te-ai astepta: Sicilia, Creta, Malta. Asa cum spuneam cu alta ocazie: dieta mediteraneana nu mai este la ea acasa.

Ingrijorator este faptul ca, in toate graficile care prezinta evolutia acestor date, tendinta generala este de crestere. Dar, daca pentru statele europene, liniile corespunzatoare sunt frante, prezentand niste variatii in ritmul de grestere, cu sperante de stagnare pe mici perioade, graficul corespunzator Statelor Unite ale Americii are intotdeauna aspectul unei comete in plin avant.

Iata ce date ne furnizeaza Softpedia in privinta procentului supraponderalilor din ceea ce au numit ei The Couch Potato Generation (Generatia cartofilor serviti pe canapea):

Copii in varsta de 6 – 11 ani

 

Baieti Fete
Albi non-hispanici 16.9 15.6
Negri non-hispanici 17.2 24.8
Hispanici 25.6 16.6

 

Adolescenti in varsta de 12-19 ani
Baieti Fete
Albi non-hispanici 17.9 14.6
Negri non-hispanici 17.7 23.8
Hispanici 20.0 17.1

Pentru aprecierea ritmului de crestere, s-a luat ca reper situatia din anul 1974. In cazul copiilor de 6-11 ani, s-a plecat de la un procent de 4 % copii supraponderali si s-a ajuns 17,5 % in 2004. Pentru grupa de varsta 12-19 ani, cresterea a fost de la 6,1 % la 17 %, in perioada 1974 – 2004.

Ce este de facut?

Organizatia Mondiala a Sanatatii, organism integrat Organizatiei Natiunilor Unite, apreciaza ca certa si ingrijoratoare aceasta adevarata epidemie a obezitatii. Totodata, atrage atentia asupra necesitatii unor programe integrate, pe terment lung, orientate atat pe individ cat si pe grupuri de risc.

Iata ceea ce considera OMS ca fiind elementele-cheie:

  • Crearea, prin politicile publice, a unui mediu care sa sustina si sa incurajeze alimentatia saraca in grasimisi bogata in fibre; crearea cadrului care sa incurajeze activitatea fizica.
  • Promovarea unui stil de viata sanatos, care sa motiveze si sa ajute oamenii sa scada in greutate prin:

– consumarea unor cantitati mai mari de fructe, legume, nuci, seminte si cereale integrale;

– antrenarea in activitati fizice moderate, timp de cel putin 30 de minute zilnic;

– reducerea cantitatii de grasimi si zahar din alimentatie;

– migratia de la grasimile animale saturate, catre grasimile vegetale nesaturate.

  • Promovarea de programe medicale si de pregatire de specialisti care sa asigure sprijinul efectiv al celor afectati de obezitate si consecintele sale, pentru scaderea in greutate si evitarea cresterii greutatii.

Foto: dreamstime.com

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top