Frumusețea va salva lumea
Acestea sunt cuvintele lui Dostoievski. „Frumusețea este o tiranie“, spunea altcineva. „Frumusețea e putere“, spunea un al treilea. Unde este adevărul? Am discutat despre aceste subiecte frivole și nu prea într-un foarte agreabil eveniment realizat de revista Psychologies, care a avut loc la București Mall Vitan.
Oare ce înseamnă frumusețe azi? De ce social media ne face să alergăm după alte și alte chipuri, și, dacă ceva ni se pare imperfect la propria înfățișare, social media ne dă frisoane de disconfort? Oare de unde vine nevoia aceasta irepresibilă de a fi văzut, iubit și admirat? De ce nu ne putem abține să ne dorim cu ardoare să semănăm cu vedetele zilei? În ce măsură frumusețea fizică ar trebui să ne preocupe? De ce bebelușii de câteva zile privesc mai mult o față simetrică și frumoasă și întorc privirea de la un hip asimetric și mai urât?
Oare nevoia de a vedea frumusețe este ceva înnăscut? Cum ne putem oare câștiga stima de sine dacă fizicul nu concurează la construirea ei? Cum se face că există oameni care nu arată nici pe departe perfect, dar au o stimă de sine mare cât casa? Și nu au nicio problemă în a se face iubiți și acceptați?
De ce alții, frumoși rupți din soare, nu se simt deloc bine în pielea lor? De ce Instagram ne face să fugim de imaginea noastră de dimineața, cu cearcăne și riduri? Cum e să fii vedetă și toată lumea să se oprească la felul cum arăți? E adevărat că frumusețea vine din interior?
La evenimentul organizat de Psychologies la București Mall Vitan au participat, alături de redactorul-șef al revistei Psychologies, Iuliana Alexa, Gáspár György, psihoterapeut, psiholog clinician, și Monica Bârlădeanu, una din cele mai frumoase femei din România și vedetă Pro TV.
Monica a vorbit din perspectiva ei, de actriță și de om de televiziune, despre presiunea de a arăta într-un fel anume la care femeile de azi sunt supuse.
Gaspar a vorbit despre cei care vin la el în cabinet cu complexe fizice, dar care ascund o nevoie mai profundă, cea de a fi văzuți și iubiți așa cum sunt, cu toate imprefecțiunile lor…
„Am vrut acum câțiva ani să fac un interviu cu domnul Andrei Pleșu pe tema canoanelor de frumuseșe fizică, despre femei, bărbați și ce mai este considerat astăzi frumos. Ei bine, domnul Pleșu a declinat invitația, spunând că e prea complex pentru el“, a povestit Iuliana Alexa, redactor-șef Psychologies.
„Și nu cred că era cochetărie, pur și simplu un gânditor și un mare stilist ca el știe că este un subiect foarte complex“. Ei, și dacă domnul Pleșu nu se simte capabil să definească frumusețea, cu ce suntem noi mai în temă? Nu contează, ideea este să ne adresăm întrebările corecte și bune, pentru că abia aici stă premisa evoluției personale.
Autor Psychologies.ro