Now Reading
habits., o serie de conversații despre sănătatea românilor, se lansează cu o ediție despre mișcare

habits., o serie de conversații despre sănătatea românilor, se lansează cu o ediție despre mișcare

Revista Psychologies
habits-o-serie-de-conversații-despre-sănătatea-românilor-se-lansează-cu-o-ediție-despre-mișcare

Societatea Omului Sănătos anunță habits., o serie de conversații contemporane despre corp, minte și spirit, care își propune să ofere o perspectivă 360 asupra vieții și sănătății omului modern, prin discuții cu experți, medici, profesori sau atleți. Prima ediție habits. are ca temă „Mișcarea”, iar printre invitați se numără neurocercetătorul irlandez Shane O’Mara, autorul volumului bestseller „Elogiu mersului”, exploratoarea Uca Marinescu și canotoarea olimpică Valeria Van Groningen. habits. va debuta online, pe 18 martie, dar își propune să tranziționeze și spre un format offline – pe scena Teatrului Apollo111 din București – atunci când condițiile sanitare o vor permite. Urmează ediții despre nutriție, somn și impactul tehnologiei asupra corpului și creierului.

Ca parte dintr-o campanie amplă a Societății Omului Sănătos, ce are în centru prevenția, habits. sunt o explorare „pe viu” a capacității umane de a dezvolta obiceiuri sănătoase care au un impact fundamental asupra economiei, sistemelor de sănătate, vieții individului și asupra societății. În Romania nu se studiază, nu se face și nu se recomandă prevenție în nici o ramură medicală. Prevenția bolilor cronice trebuie să fie în prim planul oricăror politici de sănătate fiindcă asigură și bună starea populației pe termen lung, dar și reducerea cheltuielilor cu bolile cronice prevenibile ale sistemului național.

Prima conversație habits. despre „Mișcare” va fi moderată de Alexandra Gătej, co-fondatoarea Societății Omului Sănătos și va avea premiera pe site-ul organizației – www.SocietateaOmuluiSanatos.ro, dar și pe pagina de Facebook. Conversația va fi disponibilă pentru vizionare oricui și va fi completată de alte resurse despre mișcare, scrise sau audio, care se vor găsi în comunitatea SoS. Pentru a deveni membri ai comunității, cei interesați trebuie să completeze Formularul Omului Sănătos, care le evaluează starea de sănătate.

„Deși astăzi trăim în medie mai mult decât în orice altă eră, speranța de viață sănătoasă nu a crescut proporțional cu longevitatea. Calitatea vieții este deteriorată și vârsta a treia este caracterizată de suferință și boală. Îmbătrânirea populației este o provocare serioasă pentru fiecare dintre noi, dar și pentru economie și sistemul de sănătate național. Este fundamental să începem să ne implicăm activ în promovarea prevenției bolilor printr-un stil de viață sănătos. Am gândit habits. ca un program de discuții relaxate despre viețile noastre și despre cum putem să ne simțim mai bine, dar fără să cădem în extreme. Avem alături de noi în această misiune oameni pe care îi admirăm și de la care credem că avem ce învăța: medici, cercetători, sportivi, experți. habits. se adresează tuturor românilor care vor să trăiască mai sănătos, indiferent de background, și care sunt interesați să se alăture unei comunități care gândește la fel, plină de resurse”, spune Alexandra Gătej.

Conform raportului de țară State of Health in the EU 2019, peste 50% din totalul deceselor din România pot fi atribuite unei serii de factori de risc comportamentali, care includ dieta neadecvată, consumul de tutun, consumul de alcool și activitatea fizică scăzută, cifra situându-se mult peste media UE (44 %).

habits. pregătește un program de conversații care se va întinde pe durata unui an și va include teme precum nutriția, somnul, tehnologia, spiritualitatea, fericirea sau depresia. Noutăți despre program vor fi anunțate pe pagina de Facebook a Societății Omului Sănătos, dar și pe Instagram.

habits. este un proiect susținut de Unicredit Bank și de comunitatea Republica.ro.

SOCIETATEA OMULUI SĂNĂTOS este o comunitate formată în jurul obiceiurilor sănătoase, care își propune să promoveze echilibrul în toate aspectele vieții omului modern, dar și în relația pe care acesta o are cu mediul înconjurător. Fondată în 2019 de către Alexandra Gătej și Oana Igrișan, Societatea Omului Sănătos dezvoltă strategii și proiecte pe două direcții principale: prevenția și degradarea mediului înconjurător.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top