Now Reading
Iată ce trebuie să știți despre investigațiile din timpul sarcinii

Iată ce trebuie să știți despre investigațiile din timpul sarcinii

Unul dintre cele mai importante examene din perioada de sarcina este morfologia fetala. Aceasta investigatie este extrem de utila si poate stabili daca fatul se dezvolta in conditii normale. Mai mult decat atat, aceasta este una dintre cele mai asteptate investigatii deoarece viitorii parinti au posibilitatea sa faca cunostinta cu bebelusul inainte de termen si totodata sa il vada mult mai bine.

Ce aspecte sunt urmarite in cadrul acestei examinari de trimestru doi?

In primul rand, trebuie mentionat ca aceasta investigatie nu face niciun rau bebelusului.  In trimestrul al doliea de sarcina copilul are deja marimea optima pentru examinarea tuturor componentelor corpului sau (coloana vertebrala, polul cefalic, toracele) si implicit se poate stabili sexul. La acestea se adauga verificarile ce tin de placenta, lichid amniotic si varsta gestationala (care se stabileste dupa biometrie).

Asa cum aminteam anterior, ecografia de trimestrul al doilea este un moment placut pentru toata lumea, deoarece acela este momentul in care se afla cum s-a dezvoltat fatul. Tot atunci se pot vedea imagini clare ale fetei copilului.

Pe langa toate aspectele extrem de placute aceasta investigatie este un examen medical important, care presupune concentrare si pricepere din partea medicului care supravegheaza evolutia sarcinii. Desi atat mamica cat si familia sunt cele mai nerabdatoare persoane, este important totusi ca pacienta sa isi pastreze calmul si sa urmeze indicatiile specialistului. Surprizele nedeorite sunt mult mai rare la acest examen, pentru ca odata cu evaluarea din primul trimestru, informatiile primite atunci au fost clare si detaliate (atat cat se putea la acea vreme). In ultimul trimestru de sarcina specialistul poate efectua si evalua ecografii care stabilesc atat cresterea cat si starea bebelusului. Aici vorbim despre greutate are si modalitatea in care acestea se simte in pantecele mamei.

Este important de precizat ca toate examenele ecografice recomandate sunt importante, dar daca ar trebui sa le ierarhizam, reamintim si va sfatuim sa retineti urmatoarele aspecte:

  • ecografiile standard sunt cele mai importante (este important de mentionat ca aici ne referim la o sarcina normala).
  • ecografia de primul trimestru (se efectueaza intre 11 si 14 saptamani de sarcina, indicat la 12 saptamana). Ecografia de morfologie fetala dureaza 15-20 de minute. Rezultatul ecografiei se coroboreaza cu datele obtinute de la testul de sange, test ce se efectueaza in prima faza de urmarire a sarcinii.  
  • ecografia de trimestrul doi (se efectueaza intre 20 si 23 saptamani de sarcina, indicat la 22 de saptamani). Ea permite analiza organelor interne si o serie de analize obligatorii in aceasta perioada, care conduc catre identificarea riscurilor sau a problemelor in devoltarea corecta a bebelusului.
  • ecografia de trimestru trei evalueaza starea de bine a bebelusului inainte de nastere si anunta daca au intervenit eventuale complicatii.

Pentru o mai buna si corecta interpretare, specialistii recomanda ca aceste ecografii sa fie facute varsta gestationala optima. Nu va sfiiti sa puneti intrebari si sa va aveti o comunicare deschisa cu medicul. Nu uitati ca scopul vostru este comun, ca atare o mare parte din meseria lui implica sprijin si consiliere mai ales atunci cand sunt nelamuriri sau situatii mai speciale.  

Sursa foto: https://pixabay.com/en/beautiful-young-pregnant-woman-1434863/

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top