Impactul emoțional al datoriilor pe termen lung asupra psihicului
Indiferent cât de bine și-ar gestiona bugetul lunar sau anual, mulți sunt cei care ajung în situația de a lua un împrumut. Însă ce înseamnă acest lucru pentru liniștea emoțională a unei persoane?
Peste 908.000 de români au credite de peste 20.000 de lei la bănci, potrivit datelor din Centrala Riscurilor Bancare, furnizate de Banca Națională a României. Între 2003-2005, peste 7,6 milioane de români au luat credite, dintre care doar 340.000 au fost credite imobiliare. Indiferent că ai nevoie de bani pentru o investiție majoră, precum cumpărarea unei case sau a unei mașini, pentru o urgență sau pentru o cheltuială neprevăzută, impactul datoriilor nu se rezumă doar la suma de bani pe care o ai de returnat.
Îndatorarea peste puterile de restituire a banilor are efecte negative asupra noastră și din punct de vedere emoțional. Depresia, anxietatea, negarea, stresul, furia, frustrarea, regretul și rușinea sunt cele mai frecvente emoții negative legate de imposibilitatea de a restitui o datorie, iar ele sunt cele mai comune în cazul celor care iau împrumuturi pe termen lung, pe câțiva ani sau zeci de ani, fără să își facă toate calculele de la bun început. Însă statisticile arată că persoanele care folosesc un astfel de calculator înainte de a face un împrumut nu experimentează astfel de stări negative, întrucât sunt mai cumpătate, nu își asumă datorii fără certitudinea că le vor putea returna și își calculează fiecare bănuț.
Datoriile mari afectează oamenii în mod diferit. Iată care sunt cele mai întâlnite răspunsuri emoționale negative ale celor care se confruntă cu o datorie pe termen lung, în special una pe care nu își permit să o plătească:
Negarea
Primul răspuns al psihicului nostru în fața unei situații de neconceput este aceea de negare a problemei. În cazul celor care s-au afundat în datorii, acesta se traduce prin continuarea acumularii datoriilor, cheltuieli impulsive și nejustificate și refuzul de a accepta că s-ar putea să fi ajuns într-o situație critică.
Furie
Îndatorarea peste măsură îi poate înfuria pe oameni. Furia este îndreptată asupra lor, pentru că au permis să ajungă în această postură, asupra companiei în care lucrează, pentru că nu îi plătește destul, asupra partenerului de viață, care nu câștigă suficient pentru a acoperi datoriile.
Stres
Spre deosebire de cele aflate în negare, persoanele care sunt prea conștiente de gradul lor de îndatorare sunt afectate de un stres care nu le lasă să adoarmă noaptea, le scade randamentul la locul de muncă și le dă peste cap tot stilul de viață. Ele pot dramatiza situația astfel încât să își reducă toate cheltuielile, chiar și pe cele pentru strictul necesar, pentru a recăpăta controlul asupra situației lor financiare. Un stres continuu poate duce la probleme mai grave, de la epuizare până la depresie și anxietate, scrie debt.com.
Depresia
Persoanele care cad în depresie din cauza unui împrumut simt că, indiferent cât ar munci sau ce sacrificii ar face, tot nu vor reuși să își acopere datoriile. Din acest motiv, ele se izolează, se simt constant împovărate, simt că sunt o povară pentru familie și pot ajunge la gânduri negre. Depresia este adeseori însoțită de atacuri de panică și de anxietate, care se declanșează de fiecare dată când subiecții își amintesc de problema datoriilor. Tensiunea mărită și pulsul rapid sunt primele simptome ale anxietății, iar netratate, acestea pot suprasolicita mușchiul cardiac și pot cauza probleme mai grave.
Panica
În unele cazuri, persoanele anxioase pot experimenta și episoade de panică. Teama de a primi un telefon, pentru ca ar putea fi un ofițer de credite al băncii, de a lua corespondența din căsuța poștală sau de a deschide un e-mail sunt reacții iraționale, pe care le trăiesc însă cei care s-au afundat în datorii și nu au optat pentru o creditare responsabilă.
Resentimente
Datoriile pe termen lung pot afecta și relațiile cu cei din jur. Certurile legate de bani sunt unul dintre principalele motive ale divorțurilor, potrivit TheSimpleDollar.com. Viziunea diferită a oamenilor în legătură cu îndatorarea, economiile și banii poate duce la neînțelegeri ireconciliabile între parteneri, mai ales dacă decizia de a lua un credit pe câțiva zeci de ani a fost forțată de către unul dintre ei.
În ultimii ani, și instituțiile de creditare au început să ia măsuri de prevenție a îndatorării peste măsură, însă tot este indicat să îți faci toate calculele înainte să iei decizia de a face un împrumut și să alegi, pe cât posibil, o perioadă de creditare mică, astfel încât să nu experimentezi și latura negativă a datoriilor.
Sursa foto: Shutterstock/Copyright