Now Reading
Interviu George Kohlrieser: Trebuie create legaturi afective

Interviu George Kohlrieser: Trebuie create legaturi afective

George Kohlrieser, repere, interviu
George Kohlrieser este psiholog specializat in negociere de ostatici. In acelasi timp, este trainer de lider pentru cele mai mari companii internationale. Dincolo de biografia lui spectaculoasa (a fost el insusi luat ostatic de patru ori), George Kohlrieser este un om cald, care vorbeste despre necesitatea de a crea legaturi afective in comunicare.



George Kohlrieser
este presedinte al Asociatiei Inter­nationale de Analiza Tranzactionala. A fost luat ostatic de patru ori si de fiecare data toti cei implicati au fost salvati. Totul, prin pu­terea cuvantului.

Psychologies: Cum vedeti evolutia psihologiei la noi?
George Kohlrieser: Cred ca exista un interes real in oameni, in comportamentul lor. Istoria v-a facut sa fiti vitregiti de o anumita cunoastere de sine. Dar vad nerabdarea de a invata despre tine si ceilalti, despre interactiunile umane.

Analiza tranzactionala este o orientare de succes?
Este o orientare foarte pragmatica, care ofera instrumente pentru a intelege inte­r­ac­ti­unile dintre oameni. Te ajuta sa intelegi de ce oamenii nu se inte­leg, de ce se apuca de droguri sau de ce ter­mina conflictele mai rau dec¢t la inceput.

Cum mediem un conflict?
Prin legatura emotionala. Legatura afectiva este cea care se foloseste in negocierea de ostatici si in leader­ship. Nu se poate influenta o per­soana fara a crea o legatura emotionala cu ea. Interesant e ca nu trebuie sa iti placa de acea persoana pentru a crea o relatie cu ea. Trebuie sa gasiti scopuri comune. Negociatorul de ostatici trebuie sa stabileasca legaturi cu unele dintre cele mai periculoa­se persoane imaginabile. Aceasta este si esenta inteligentei emotionale.

Eu ii antrenez pe liderii companiilor de peste tot. Pot sa va spun ca e e­sen­tial sa mergi mai departe de abilitatile tehni­ce si sa influentezi oamenii. E cea mai puternica forma de leadership. Negociatorul trebuie sa creeze o legatura emotionala cu cel care ia osta­tici si apoi sa comunice cu ei cu rabdare, sa ii convinga sa se razgandeasca. Reusita e de 95%. Liderii nu reusesc mereu acest lucru. Noi aplicam psihologia de la negocierea de ostatici in leadership si mer­ge.

Cunosc oameni care au avut un pistol la tampla si nu s-au simtit ostatici. Ei au stiut sa comunice, sa influenteze. Nu trebuie sa-ti placa persoana ca sa o poti influenta. Liderii foarte buni trebuie sa aiba inteligenta emotionala.

Cum se formeaza un bun conducator?
Observand. Parinti, sefi, prieteni. Leadership-ul este construit prin a-ti preciza punctul de vedere si viziunea scopului. Influenta si persuadarea sunt alte componente. In Romania, liderii sunt inca prea autoritari. Ce ii motiveaza pe oameni? Beneficiul, victoria, valoarea personala. In activitatea mea de training folosesc mul­te cunostinte din sport. Sportivii chiar stiu ce e performanta. La fel cum stiu si negociatorii de ostatici.

Povestiti una dintre situatiile in care ati fost luat ostatic.
Am fost luat ostatic de patru ori si am participat la o multime de negocieri de ostatici. Odata, cand eram tanar psiholog, o asistenta a fost lu­a­ta os­tatica de un psihotic. A trebuit sa intru. Atacatorul nu m-a placut si a de­venit tot mai agresiv. Eu am continuat sa vorbesc, i-am cerut nu­mai doua minute, iar el a lasat-o si m-a luat pe mine.

L-am intrebat: „Sam, cum isi vor aminti copiii tai de tine?“. Am incercat mereu sa creez legatura afectiva. Am vorbit, l-am intrebat. Peste 40 de minute m-a lasat sa-l arestez. Pana si psihoticii raspund la comunicare. Totul este comunicare.

Credeti ca e posibil la nivel de societate, politic?
Absolut! Poti avea conducatori care sa influenteze, sa creeze mediul in care oamenii sa schimbe, sa miste lucrurile. Trebuie lucrat la nivelul afectiv al oamenilor, create legaturi afective. Cum? Parinti sunt primii care ne invata ceea ce inseamna sa creezi relatii bune si legaturi afective bune.


Ce se intampla in situatiile de criza?
Si atunci trebuie sa creezi legaturi afective. Chiar cand concediezi pe cineva, exista undeva un beneficiu. Sensul oricarei intamplari e cel care conteaza. Dar numai 20% din oameni sunt motivati de perspectiva victoriei. Majoritatea actioneaza pentru a nu pierde ceea ce au, nu risca pentru a castiga ceva. Dar cand creezi o punte afectiva, castigi intotdeauna.


.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top