Lansare la Cafepedia: ”Orasul jumatatilor de inger” de Florin Toma
Joi, 9 septembrie, la ora 17.30, la mansarda cafenelei Cafepedia situata in Piata Romana (Str. Pictor Verona nr.2), va avea loc lansarea volumului Orasul jumatatilor de inger de Florin Toma, aparut in colectia „Proza” a editurii Cartea Romaneasca.
Evenimentul este organizat de editura Cartea Romaneasca impreuna cu Institutul de Training si Formare Profesionala (ITOL) si are loc in cadrul evenimentului lunar numit Learning Lounge, adresat celor din domeniul invatarii si dezvoltarii.
Un oras in care frica este pururi treaza, iar locuitorii lui traiesc dupa indicatii si norme precise, incontinuu amintite, spre a se evita greseala. O asezare cu automatisme dramatice, sufocante, construita pentru a opresa si a zdrobi fiinta. Este povestea unei societati terifiante, anchilozata intr-o stratificare sociala inflexibila ce transforma defectele in reguli de functionare.
Un narator neobosit basculeaza mecanica tragica implacabila si o contrapune rememorarii unor sarbatori fabuloase din sinul familiei sale, cind fictiunea baleiaza neasteptat, intre comic si sarcastic sau intre parodie si fabula. Altminteri, insa triada mama-sotie-fiica reprezinta singurul motiv pentru care naratorul traieste. in rest, visul e calea de a transcende o lume avortata.
„Alte instructiuni de utilizare a vietii prisosesc, sprintene. Fiindca, printr-un delicat accident de suflet, noi sintem in viata in care nu sintem, de fapt.” (Florin Toma)
Florin Toma, nascut la 22 martie 1953, este absolvent al Facultatii de Litere, Universitatea din Bucuresti, 1979. Primele lecturi de proza: la cenaclul Junimea, condus de Ov.S. Crohmalniceanu. Membru al Uniunii Scriitorilor, din 1990. Debut: proza in Romania literara (prezentat de Radu Cosasu), 1978.
Carti:
- Petru Comarnescu – Kalokagathon (ingrijire editie, cu acad. prof dr. Dan Grigorescu), Eminescu, 1985;
- Peisaj cu fluturi noaptea, nuvele, Cartea Romaneasca, 1986;
- O mie noua sute nouazeci si doi/sisteme de supravietuire, interviuri (in colaborare cu Lucian Vasilescu), Mediaprint, 1992;
- Incontinentul romano-american, interviuri cu Diaspora din SUA si Canada (ilustratii: Constantin Marinescu-MARC), AMGRIN, Montreal, 1998;
- Mostenirea Familiei Bildungsroman, roman, Cartea Romaneasca, 2005; Ceremoniile lui Avramut sau Trei nuvele sexemplare, (nuvele in curs de aparitie).
Colaboreaza la Radio Romania Cultural, la emisiunea Arte frumoase.
Indemnul scriitorului:
«Va imboldesc sa luati o felie din acest oras imaginar, cu istorii, cu patanii, cu basme, cu basne si cu povesti, suprapuse precum „etajele” unui tort, pe care sa o savurati, pina cind papilele memoriei va vor aminti ca si dumneavoastra ati trait, poate, cindva, acolo. Si ca ati fost contemporani si cu doamna Actinia Piskofski, directoarea „Depozitului de Batrini”, si cu erbeul Mesulam, de profesie sfetnic de taina, si cu ziaristul Anghelache Cosinzean, si cu Firicel Kronstain, distinsul politolog, si cu Matache von Torquato, proprietarul macelariei „La Capra Instabila”, si cu zurlia printesa Nimphodora d’Aorta, si cu prozatorul Domitian Biruila, si cu poetul Ambrozie…
Asadar, daca va simtiti cumva singuri, imi face placere si sint onorat sa va tin de urit. Pofta buna! »
♦
Oferta ITOL cuprinde certificari si afilieri la corpuri profesionale internationale, acreditari de programe de training, proiecte care permit asumarea de catre practicienii din resurse umane, training, dezvoltare a unui rol activ in piata de formare.