Locul în care stai influențează starea ta de spirit. Află de ce și cum poți profita de asta
Probabil ai observat că mediul poate influența destul de mult modul în care te simți. Anumite spații te pot face să te simți mai optimistă și mai energică, iar altele tristă sau chiar copleșită. Știai că poți optimiza camerele casei tale pentru a-ți influența starea de spirit? Poți amenaja bucătăria astfel încât să te simți mai veselă când gătești, iar dormitorul poate fi decorat astfel încât să obții mai ușor un somn odihnitor. Iată ce schimbări poți face în locuința ta:
Un living relaxant și primitor
Camera în care îți petreci timpul liber trebuie să fie potrivită atât pentru activități solitare, cât și pentru contexte sociale, fie că e vorba de familie sau musafiri. Ca să te simți relaxat în living, poți folosi anumite trucuri de design interior. Asigură-te că există suficientă lumină naturală în interior și că nu sunt folosite culori prea puternice. Poziționarea mobilei este, de asemenea, importantă pentru amenajarea livingului. Poți crea un spațiu de discuție, grupând canapeaua, fotoliile sau scaunele, masa de cafea și lămpile. Ia în considerare și faptul că mobila are nevoie de spațiu, așa că nu lipi piese de mobilier unele de altele.
Pentru a rămâne relaxant, livingul nu ar trebui să se transforme într-o cameră media. Televizorul nu trebuie să atragă privirea imediat ce intri în living. Alege un alt punct central, cum ar fi un tablou deosebit, care îți inspiră o stare de calm și liniște. Poți să așezi televizorul pe peretele adiacent punctului focal sau să îl maschezi într-un dulap special.
O bucătărie veselă și energică
Dacă nu ești pasionată de gătit, e dificil să fii entuziasmată în legătură cu petrecerea timpului în bucătărie. Însă poți să transformi spațiul, ca timpul petrecut acolo să fie mai plăcut. Având în vedere că în bucătărie trebuie, cel mai adesea, să fii activă, poți folosi designul interior ca aceasta să emane energie și vitalitate.
Din nou, lumina naturală este foarte importantă și, dacă ai spațiu, ar fi bine să adaugi și niște flori. Poți folosi roșu și galben pentru a crește nivelul de energie și a stimula apetitul. Aceste culori puternice trebuie utilizate însă ca accente. Dacă exagerezi în aplicarea unor culori puternice, acestea pot avea efectul opus, devenind obositoare.
Un birou productiv și organizat
Poate fi o cameră propriu-zisă sau un colț într-o altă cameră, dar dacă lucrezi sau studiezi de acasă, ai nevoie de un spațiu care să favorizeze concentrarea. Există mai multe trucuri prin care poți să devii mai productiv la birou. Spațiul trebuie să fie unul bine organizat, deoarece dezordinea îți poate distrage atenția.
Nu ar trebui să încarci spațiul cu prea multe obiecte, fie că ai ales un stil minimalist, clasic sau modern. Important e să nu îți lipsească un scaun confortabil, un birou potrivit ca înălțime pentru statura ta și o lampă în ton cu stilul camerei. Pe lângă acestea, ai nevoie de dulapuri, rafturi și cutii pentru depozitare. Ordinea nu înseamnă că biroul nu poate fi decorat: poți adăuga tablouri, ilustrații sau fotografii care te inspiră și te motivează.
Un dormitor odihnitor și confortabil
Modul în care îți mobilezi și decorezi dormitorul te poate ajuta să adormi sau, din contră, te poate incomoda. Piesa de mobilier esențială pentru un dormitor confortabil este, bineînțeles, patul. Înainte să îl alegi, e bine să încerci mai multe saltele, pentru a o găsi pe cea pe care te poți odihni cel mai bine. Trebuie să acorzi aceeași atenție pernelor, dar și materialului din care e realizată lenjeria. În ceea ce privește culorile, albastrul este potrivit pentru dormitor, fiind o culoare liniștitoare și calmantă, conform The Spruce. Pot fi folosite și nuanțe de alb, gri, maro și chiar mov (dacă vrei să obții un efect elegant și sofisticat), însă limitează-te la 2-3 culori principale. Nu în ultimul rând, folosește mai multe lămpi pentru iluminare, ca să creezi un efect relaxant.
Sursă foto: Shutterstock