MAMELE DIN COMUNITATILE RURALE DEFAVORIZATE INVATA SA GATEASCA SANATOS
Atelierul a fost sustinut de prezentatoarea TV Melania Medeleanu si Monica Rosu – autoarea blogului culinar The Foodie Family, care a pregatit 3 retete diferite pentru mamele prezente.
Evenimentul este parte integranta a campaniei „Mame bune, copii sanatosi” si are ca scop educarea tinerelor mamici in sensul unei nutritii sanatoase si constientizarea lor cu privire la importanta diversificarii corecte a alimentatiei.
Organizarea unui astfel de eveniment vine pe fondul unei nevoi relevate de diverse studii privind starea de sanatate si de nutritie a copiilor.
La nivel national, 59,3% dintre copiii cu varsta de 1 an manifesta anemie legata de deficienta de fier , una dintre principalele cauze fiind aceea ca mamele nu cunosc principiile unei nutritii echilibrate (50% in comparatie cu tarile vest-europene).
Astfel, in Romania, in mediul rural, alaptatul la san se intrerupe inainte de 6 luni in peste 55% din cazuri, iar diversificarea alimentatiei se face in mod haotic.
Situatia este cu atat mai grava in zonele rurale sarace, intrucat anemia si distrofia (copii cu greutate si inaltime sub cea normala varstei) sunt direct influentate de saracie si nivelul redus de educatie a mamei.
Pe langa organizarea atelierului de gatit, World Vision a dezvoltat si tiparit 5 brosuri cu retete pentru copiii cu varsta peste 6 luni, pentru a invata mamele cum pot folosi mai bine resursele existente si pentru a le incuraja sa foloseasca legumele autohtone in pregatirea mesei celor mici.
Brosurile au fost oferite atat mamelor care au fost prezente la eveniment, cat si celorlalte mame care fac parte din programul World Vision.
Totodata, World Vision a realizat pliante care promoveaza alimentatia exclusiva la san pana la varsta de 6 luni, furnizand informatii de baza despre alimentatia complementara si sfaturi utile celor care cresc si ingrijesc copii.