Nou-nascutii inregistreaza 40% din mortalitatea infantila la nivel global
Desi din 1990 s-a facut un progres remarcabil in reducerea mortalitatii infantile, de la 12.4 milioane de copii la 7.6 milioane in 2010, acesta nu a fost acelasi si in cazul nou-nascutilor, arata studiul ‘Zece ani de schimbari in supravietuirea nou-nascutilor’.
Principala cauza a deceselor nou-nascutilor sunt nasterile premature. Anual, in lume se nasc prematur circa 15 milioane de copii, mai mult de unul la 10 nasteri.
Mai mult de un milion dintre acestia mor la scurt timp dupa nastere, in timp ce multi altii sunt diagnosticati cu dizabilitati fizice, neurologice sau educationale pe termen lung.
Desi rata mortalitatii infantile din Romania a scazut semnificativ in perioada 1990-2010, atat ca procent, cat si ca cifre absolute, 8471 de decese in 1990, 2250 in 2009 si respectiv 2078 in 2010 (in cifre absolute se observa ca nivelul din 2010 este cu mai mult de doua treimi mai mic decat in 1990), Romania se mentine pe primul loc in Uniunea Europeana, cu o rata a mortalitatii infantile de 9.8 la 1000 de copii nascuti vii in 2010 (conform Institutului National de Statistica).
Conform raportului global, si in Romania cel mai mare numar de decese in randul copiilor se inregistreaza la nou-nascuti.
Mortalitatea perinatala este influentata de greutatea mica la nastere si de anomaliile congenitale, nou-nascutii cu o greutate mai mica de 2500 de grame prezentand un risc mai mare de deces.
Greutatea mica la nastere a copiilor este data de mai multi factori:
•malnutritia sau starea precara de sanatate a mamei
•lipsa controalelor prenatale si a planificarii familiale. Conform ultimului studiu efectuat de Salvati Copiii Romania in judetele in care se desfasoara programul ‘Fiecare copil conteaza’ din acest an (Iasi, Vaslui, Botosani, Neamt, Suceava), pe un esantion de 200 de respondenti, 37 % dintre mame afirma ca nu au fost la nici un control ginecologic in timpul sarcinii
•varsta mamei (aproximativ 36% dintre mame au nascut primul copil inainte sa implineasca 18 ani, iar varsta medie a mamei la nastere este de 18 ani, cu mult sub media din populatia generala – conform studiului Salvati Copiii Romania mentionat mai sus)
Pentru a preintampina factorii de risc in mortalitatea nou-nascutilor, in Romania, programul ‘Fiecare copil conteaza’ are ca focus educarea si informarea gravidelor si a mamelor din comunitati cu o rata mare a mortalitatii infantile, dar si dotarea cu echipamente medicale a maternitatilor.
Donatiile de anul acesta, in valoare de 172.500 lei, au fost facute maternitatii Cantacuzino din Bucuresti si maternitatii din Adjud, judetul Vrancea