Noua generație de artiști, designeri, arhitecți, pe catwalk, în cadrul DIPLOMA!
Bucureștiul are nevoie de artă, dar și publicul larg. Cu atât mai mult în vremuri imprevizibile, simțim că uneori vrem să lăsăm totul la o parte și să ne facem timp pentru noi, pentru ce ne place. Și dacă acel ceva e arta, cu atât mai bine. Acum avem ocazia nu doar să ne bucurăm de artă, ci să și cunoaștem acest nou val de tineri artiști, ce au ei de spus și cum văd viitorul, antreprenoriatul cultural, trendurile.
Astăzi începe DIPLOMA, singurul festival din România dedicat noii generații de artiști, designeri, arhitecți, o expoziție marca The Institute, desfășurată la Combinatul Fondului Plastic, până pe 17 octombrie.
Ediția a VIII-a a DIPLOMA a avut număr record de înscrieri – peste 500 de aplicanți, din 9 orașe. Au fost selectate 92 din 16 specializări, de la arhitectură, pictură și până la modă, sculptură sau design de obiect, o selecție riguroasă realizată de un board creativ format din 42 de specialiști în domeniu, printre care Mirela Bucovicean, Omid Ghannadi, Ioana Ulmeanu, Aleg Gâlmeanu, Eugen Rădescu sau Andrei Jecza.
„Inițiativa DIPLOMA este cea mai organizată formă de selecție și de susținere echidistantă a designerilor din mediul universitar, iar promovarea talentelor la început de drum este un act vital pentru piața de modă din România”, a declarat Mirela Bucovicean, membră a boardului creativ și Ambasador DIPLOMA 2021.
„DIPLOMA este ca o radiografie a zilei de mâine, vezi ce nu merge bine din punctul de vedere al tinerilor și ce vor ei să schimbe, ce aport vor să aibă pentru ca ziua de mâine să fie una simțitor mai bună”, a declarat Omid Ghannadi, membru al juriului și Ambasador al DIPLOMA 2021.
DIPLOMA e mai mult decât o expoziție, e un dialog al creatorilor promoției 2021 cu seniorii din industrie, cu publicul larg, dar și cu ei înșiși. E un moment de introspecție, de întâlnire al lor cu lucrarea, de reprezentare a crezurilor și a perspectivei asupra viitorului. Lucrările de anul acesta sunt influențate de pandemie, de lockdown, sunt mai introspective, cu accent și pe anumite trenduri remarcate la nivel global – sustenabilitate, diversitate, întoarcerea spre rural, spre conectare umană. Asta se remarcă din răspunsurile pe care ni le-au oferit câteva artiste ale căror lucrări sunt expuse în cadrul DIPLOMA, în acest an:
- Catinca Joița / arhitectură / Lucrarea GROUND_ING – O EXPERIENȚĂ RURALĂ ÎN BUCIUMENI, DÂMBOVIȚA
- Octavia Chiru / fashion / Colecția ORGANIC CHAPTER: 002 – CER ȘI PĂMÂNT
- Iulia Rădoescu / scenografie / Lucrarea SUB PREȘ
- Maria Dumitrache / pictură / Lucrarea Transferul naturii moarte din spațiul interior în mediul exterior
Catinca Joița: „Majoritatea proiectelor mele au avut, de regulă, o temă dată. Cu toate acestea, în momentele în care am putut decide, am încercat ca tema să se alinieze cu valori în care cred. Arhitectura rurală, de exemplu, a reprezentat un punct de fascinație. Prin urmare, proiectul de diplomă a fost un prilej de a aprofunda acest subiect. De asemenea, țin foarte mult la componenta sustenabilității, pe care am încercat sa o integrez în toate proiectele pe care le-am elaborat”.
Octavia Chiru: „Totul pornește din natură. Ea este pentru mine operă de artă și cel mai desăvârșit artist. Natura îmi este muza din care mă inspir și cea care îmi oferă satisfacție alături de liniște creativă, de aici și dorința de a continua să îi fiu fidelă”.
Despre DIPLOMA 2021, din perspectiva artiștilor expozanți
„De ce crezi ca e important pentru un artist sa participe la DIPLOMA?”
Maria Dumitrache: „Cred că DIPLOMA e o rampă de lansare foarte interesantă pentru tinerii artiști la început de drum. Sunt recunoscătoare că am fost aleasă să particip anul acesta!”
Octavia Chiru: „DIPLOMA e o comunitate creativă, în care ajungem să ne cunoaștem între noi și pe noi înșine, dar e și un punct de intersecție cu publicul larg, și cu confirmarea unui juriu specializat că ești pe drumul cel bun”.
Iulia Rădoescu: „Parcursul absolventului este mai mult povestea sa din copilărie până la maturitate, decât o formare pur profesională, academică. Și ca orice poveste, aceasta trebuie să aibă o copertă. Cred că prezența la DIPLOMA marchează atât finalul formării academice, cât și începutul profesional”.
„Cu ce ai vrea să rămână un vizitator după ce vede lucrarea ta, la DIPLOMA?”
Iulia Rădoescu: „Aș vrea ca privitorul să își permită să cadă într-un vis propriu și să plece mai relaxat”.
Maria Dumitrache: „Cu sentimentul că arta chiar e tare faină. Și dacă se poate să plece și cu un zâmbet de satisfacție că nu a bătut un drum degeaba ca să îmi vadă lucrările, e tot ce îmi doresc”.
Octavia Chiru: „Mi-aș dori, pe de o parte, să aibă intrigare și atracție spre o lume creativă, iar pe de altă parte, să înțeleagă că o piesă vestimentară nu este doar un tricou și un pantalon. Te poți exprima liber în ținută, fără să ți se pară ieșit din comun un pantalon asimetric sau o geantă din ceramică”.
Expoziția DIPLOMA poate fi vizitată începând cu data de 9 octombrie, până pe 17 octombrie, astfel: de luni până vineri în intervalul orar 14:00–22:00, iar în weekend între 10:00 și 22:00.
Pentru cei care, din diverse motive, nu pot ajunge la eveniment, e important de menționat că expozițiile pot fi explorate prin intermediul platformei digitale digital.diplomafestival.ro. Mai multe detalii despre eveniment pot fi urmărite pe Facebook, aici.