O plimbare gustativa pe La Rambla
Am ajuns la restaurantul La Rambla intr-o dupa amiaza cetoasa de ianuarie. Primul lucru relaxant, cu oarecare efect in atenuarea stresului (dar nu si a foamei) a fost culoarea. Pentru ca restaurantul cu aer intim din centrul Bucurestiului (este langa cladirea Orange de la Piata Victoriei) aduce un omagiu lui Gaudi si stilului sau inconfundabil de ornare arhitecturala, cu cioburi de sticla colorata, lucru care te face sa te simti mai mereu ca intr-un caleidoscop suprarealist. Si noi toti avem nevoie de povesti, nu?
Marturisesc faptul ca nu sunt nici gourmet si nici gourmand. Mananc orice, fara pretentii. Dar sunt evenimente, locuri, meniuri care te fac sa regreti ca nu dai atentie culturala mancarii, ca nu-ti cultivi sofisticarea.
La Rambla m-a facut mai curioasa cu privire la bucataria spaniola. Asta pentru ca am cerut o supa de fructe de mare si m-am delectat cu o licoare aromata si plina de moluste gustoase si colorate (prima senzatie si bucurie e cea vizuala).
Apoi m-am delectat cu o tarta de portocale cu blat de migdale… Ei, sigur ca stiam ca bucataria spaniola este relativ grea, dar cate combinatii de arome subltile sunt posibile! Si toate cu nuantele mediteraneene, specifice Peninsulei.
Elvira Becciu, reprezentanta restaurantului, descrie in cele ce urmeaza specificul gastronomic al restaurantului La Rambla, unde va recomand calduros sa luati pranzul de cate ori aveti ocazia.
„Restaurantul s-a deschis in noiembrie 2012. La inceput era un tapas bar in incinta Mario Plaza. In noiembrie 2014 ne-am mutat in zona Victoriei, intr-o vila interbelica spatioasa, cu o capacitate de 90 de locuri, cu saloane destinate atat fumatorilor cat si nefumatorilor. In vara lui 2014 am deschis Gradina de Vara La Rambla, cea mai frumoasa terasa din zona“, spune ea.
„La Rambla aduce in Bucuresti un colt de Spanie cu gastronomia si specialitatile Peninsulei. Veniti la o paella de toate felurile! Cu fructe de mare, cu caracatita si cerneala de sepie, cu legume si diverse tipuri de peste, cu carne de iepure, pui porc (valenciana) si specific noua puteti incerca paella casei cu foie gras si carne de rata confiata.
Oferim gurmanzilor atat meloso, cu orezul usor zemos, dar si caldoso – un orez foarte zemos consumat de spanioli mai ales in anotimpurile reci.
Alte preparate specifice bucatariei spaniole pe care le puteti incerca la noi sunt preparatele din porc iberic proaspat, jamon bellota, migas de bacalao sau cartofi crocanti cu bucati de cod si ou, si cei mai buni Calamari in stil andaluz sau peste proaspat oceanic in functie de livrari.
La desert ne indulcim clientii cu leche frita, tarta de manzana sau preferata clientilor, tarta de naranja, adica tarta cu portocale cu blat de migdale.
Dar cine sunt clientii?
„Clientii restaurantului sunt gurmanzii care apreciaza preparatele gatite cu maiestrie care respecta gustul traditional spaniol… Pentru aceasta importam direct ingredientele din Spania.
Nu vreau sa ma intelegeti gresit, meniul este accesibil si il puteti vedea online pe www.larambla.ro. Ei au un meniu zilnic oferit la pranz unde stilul romanesc se combina armonios cu cel spaniol…
A la carte Paella cu fructe de mare este cel mai apreciat preparat, urmat de Gambas al Ajillo sau Crevetii in sos de usturoi, Pulpo a la Gallega sau altfel spus Caracatita a la Gallega.
Printre cei mai apreciati pesti sunt bibanul de mare servit la gratar cu sos de usturoi si otet balsamic, precum si Unditarul pe pat de legume si un sos specific gatit in stil La Rambla.
Ne laudam cu materiile prime aduse direct din Spania, asa ca orice gurmand isi poate testa papilele gustative cu Sobrasada, un Antricot de Galicia sau un platou cu jamon bellota!
Olé !
Foto: Ion Cota
Iuliana Alexa a fost redactorul-sef al revistei Psychologies de la aparitia primei editii a revistei până în anul 2019. Iuliana a absolvit Facultatea de Litere si este coach.