3 lucruri pe care oamenii moderni ar trebui sa le faca pentru a fi mai relaxati
E usor sa spui ca trebuie sa faci mai multe pentru tine, dar uneori timpul nu prea iti permite acest lucru. Tocmai de aceea, avem pentru tine trei sfaturi esentiale pe care ar trebui sa le pui in aplicare pentru a ramane cu mai mult timp pentru relaxare. Omul modern are multe de facut, dar are si o multime de aliati pentru a-l ajuta, trebuie doar sa stii de ei si sa le afli potentialul.
Poti sa faci in 5 minute ce ai fi facut in doua ore
La drumurile zilnice pe care le ai de facut, de cateva ori pe luna se adauga si un drum la vreun ghiseu pentru a plati utilitatile, unul la banca pentru o eventuala rata, un alt drum la banca pentru a face un transfer. La drum se adauga si timpul pierdut la coada si interactiunea cu oamenii care asteapta nervosi la ghiseu.
Le poti evita pe toate cu un dispozitiv simplu de folosit prin care poti sa rezolvi repede o multime de treburi care nu pot fi amanate – plata facturilor, transfer de bani din contul de salariu in contul cu economii, verificarea chetuilelilor pe care le-ai facut.
In prezent, chiar nu mai are rost sa-ti pierzi vremea stand la coada sau asteptand la ghiseu, cand totul se poate face atat de usor online. Mai ales cand e atat de simplu sa faci totul de acasa, de la birou sau de oriunde altundeva de pe telefon. Nu uita ca tot de acasa poti sa-ti faci si majoritatea cumparaturilor.
De ce sa pierzi ore intregi in aglomeratie la mall, cand poti sa-ti comanzi online toate produsele de care ai nevoie?
Pune in practica „timeboxing-ul“
O multime de lucruri de facut, timp limitat si ganduri nenumarate – este o dupa-amiaza normala a unei persoane cu un job stresant. Daca ai si copii, gandurile se dubleaza si te acapareaza. O tehnica de management a timpului care pare sa dea roade pentru multi oameni in aceasta situatie este timeboxing-ul.
Principiul este foarte simplu – timp de 30 de minute (sau mai mult) te concentrezi doar pe o singura treaba – fara sa te uiti la telefon, fara sa te gandesti la altceva, fara sa lasi nimic sa te distraga.
Daca lucrezi la ceva, te intrerupi cand telefonul vibreaza pentru ca ai primit un mail sau pur si simplu deschizi un site de socializare ca sa vezi ce s-a mai intamplat, asa ca vei pierde o multime de timp. Pare ca in doua minute ai vazut ce aveai de vazut si te poti intoarce la treaba, insa nu iti vei recapata ritmul, firul gandurilor si puterea de concentrare decat dupa 15 – 20 de minute.
Pentru ca aceasta tehnica te determina sa te concentrezi la capacitate maxima pe o singura actiune, vei termina treburile mai repede si vei ramane cu mai mult timp pentru tine.
Programeaza pauze si timp pentru relaxare
„O sa fac asta cand am timp!“ – ai folosit si tu replica asta cel putin o data cand ai preferat sa renunti la un masaj, la o ora la sala, la o piesa de teatru sau la un film pentru o ora in plus de lucru la birou, in favoarea unei prietene care avea nevoie de putin ajutor sau in favoarea oricarei alte persoane in afara de tine.
Altruismul este o virtute, insa asta nu inseamna ca trebuie sa exagerezi si sa uiti mereu de tine. Stabileste ca vineri la ora 6.15 vei fi la teatru, la opera, la cursul de dans pe care il tot amanai sau la orice fel de activitate care ti se pare placuta.
Daca nu iti stabilesti din timp o pauza, nu ti-o vei lua niciodata. Fii clara cu cei din jur si cu tine insati si impune-ti sa iti iei pauza de care ai nevoie.
Tu cum reusesti sa faci fata tuturor indatoririlor de zi cu zi? Pui deja in aplicare vreunul dintre sfaturile de mai sus?
Sursa foto: Shutterstock