Now Reading
Orion memoirs: două cărți despre experiențe formatoare și revelatoare

Orion memoirs: două cărți despre experiențe formatoare și revelatoare

Revista Psychologies
orion-memoirs-două-cărți-despre-experiențe-formatoare-și-revelatoare

Imprintul de nonficțiune Orion se îmbogățește cu o nouă direcție editorială: Orion Memoirs. Mărturii autentice despre experiențe formatoare sau revelatoare, scrise cu talent literar sau documentar, lecturi inspiraționale, imagini în mișcare ale lumii în care trăim filtrate prin conștiințe lucide, sensibile, deschise la împărtășirea experiențelor personale cu cititorii. Memoir-urile sunt povești ale unei vieți în curs de desfășurare, nu au finalitatea memoriilor și nici exhaustivitatea biografiilor, sunt felii de viață, decupaje.

Cele două cărți care deschid colecția de memoir-uri ORION sunt U de la uliu, de Helen Macdonald și Iernile sufletului, de Katherine May.

„Aceste două cărți sunt experiențe profund umane și cu care e ușor să relaționezi. Le-am numit inspiraționale pentru că, deși suntem diferiți prin poveștile noastre de viață, putem găsi mereu inspirație și ajutor în experiențele de viață ale celorlalți. Sunt două povești care vor oferi un spațiu de refugiu cititorilor, mai cu seamă în aceste vremuri de maximă anxietate. Sunt un țărm sigur și primitor la care poți amara pentru a găsi o stare de siguranță.” Laura Câlțea, coordonatoarea imprintului Orion.

C1-katherine-may-iernile-sufletuluiIernile sufletului reprezintă mărturia felului în care Katherine May a reușit să depășească momentele grele și a învățat să le privească mai degrabă ca pe niște șanse de a se dezvolta. Transformările incredibile prin care natura trece în timpul iernii pentru a supraviețui frigului i-au slujit autoarei drept surse de inspirație, dându-i puterea de a continua. Folosind exemple din literatură, mitologie sau lumea naturală, Iernile sufletului adună o serie de lecții inspiratoare despre puterea eliberatoare a odihnei și a retragerii.

„Înțeleaptă, radicală și liniștitoare. Este o modalitate originală și revigorantă de a privi iarna, atât ca anotimp, cât și ca metaforă a unor momente grele din viețile noastre.” Lucy Jones

U-de-la-Uliu_C1U de la uliu a primit Costa Book Award și The Baillie Gifford Prize pentru cea mai bună carte de nonficțiune și a fost finalistă la prestigioasele National Book Critics Circle Award, Kirkus Prize in Nonfiction, Andrew Carnegie Award. Când durerea pierderii tatălui său devine insuportabilă, Helen Macdonald se hotărăște să întoarcă spatele lumii civilizate și să se afunde într-o altă lume, cea a păsărilor de pradă. În această odisee are parte de două călăuze. Prima vine din trecut, sub forma unei cărți stranii care spune povestea (ratată) a îmblânzirii unui uliu. Cealaltă este Mabel, o femelă de uliu porumbar, una dintre cele mai agresive păsări de pradă din natură, aproape de neîmblânzit. Astfel, Helen Macdonald își începe propriul drum prin labirintul memoriei și al durerii, unul ce are ca rezultat o nouă carte, una plină de lirism, umor și emoție.

„O carte unică și frumoasă, de o onestitate emoțională aproape dureroasă. Un limbaj descriptiv care nu are seamăn în literatura modernă.” Costa Book Award

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top