(P) Asigurarea de sănătate vine în ajutorul părinților singuri
Familia este văzută ca un ansamblu de relații strânse, caracterizată printr-o puternică legătură umană. Unul dintre cele mai mari schimbări în structura familiei întâlnită în ultima perioadă este creșterea numărului de familii monoparentalepeste tot pe Glob. Această tendință este întâlnită la nivel internațional ca urmare a schimbărilor de natură socială, politică și economică menite să ofere părinților șansa de a alege structura familială în care urmează să își crească copilul.
Cauze care determină familia monoparentală:
- Rată crescută a divorțurilor. Conform Institutului de Statistică, rata divorțului în România a ajuns la 25% în 2017, procent raportat la numărul total de căsătorii dintr-un an. Statisticile spun că divorțul afectează aproximativ 60.000 de adulți și în jur de 17.500 de copii.
- Decizia de a crește un copil singur/ă fără ca părintele să fie implicat într-o relație
- Decesul unuia dintre soți
La nivelul României, 10% dintre copii trăiesc în familii monoparentale formate din mamă și copil, tată și copil sau bunic/ă și copil. Cu toate acestea, comparativ cu situația din Europa, procentul părinților singuri cu copii este de doar 7%, fiind depășită doar de Croația cu 5%.
Familia monoparentală formată din mamă și copil – cea mai răspândită structură
Dacă în trecut, părinților și, în special, femeilor le era dificil să formeze o familie monoparentală, evoluția din ultimele decenii a dus la crearea unor oportunități pentru părintele singur. Statisticile arată faptul că, în proporție majoritară, familia monoparentală este formată din mamă și unul sau mai mulți copii, astfel încât aceasta este responsabilă de nevoile copilului sau copiilor săi. De la asigurarea nevoilor de bază și până la menținerea unui mediu familial fericit, părintele trebuie să acorde toată atenția creșterii și îngrijirii copilului, în special dacă acesta se află la o vârstă fragedăși este predispus la dezvoltarea problemelor de sănătate. În această situație, o asigurare de sănătate poate scuti părintele de probleme financiare apărute ca rezultat al investigațiilor medicale și tratamentelor.
Important de menționat este faptul că părintele asigurat poate extinde planul către ceilalți membrii ai familiei. Spre exemplu, accesul la o asigurare medicală MediHelp acoperă o gamă largă de servicii medicale precum:
- servicii medicale complete
- intervenții chirurgicale complexe
- spitalizare
- consultații multidisciplinare
- analize de laborator
- servicii de imagistică avansată
- tratament dentar
- tratament pentru cancer
- transplant de organe
- transplant de măduvă osoasă
Toate aceste servicii pot fi extinse către unul sau mai mulți copii, astfel încât fiecare membru al familiei poate beneficia de cele mai bune servicii medicale, atât în cazul controalelor de rutină, cât și în cazul problemelor de sănătate grave și a investigațiilor de durată. În egală măsură, și tații care cresc singuri copii trebuie să investească o sumă considerabilă în cazul îmbolnăvirii acestora, motiv pentru care acoperirea cu o asigurare de sănătate este cea mai indicată formă de prevenție a problemelor financiare ulterioare.
Familia reprezintă prima formă de conexiune dintre copil și societate, respectiv mediul care îl înconjoară, fapt care conduce la o responsabilitate extrem de mare pentru părinte. Acest lucru se datorează faptului că în familie copilul se dezvoltă, își formează caracterul și deprinde valorile care ulterior îl vor ghida în viață. Astfel, presiunea pusă pe familia monoparentală se resimte atât din interior, cât și din exterior.
Din punct de vedere economic, mamele întâmpină mult mai multe dificultăți,fiind plătite mai puțin decât bărbații care ocupă aceleași poziții la locul de muncă. Unul dintre beneficiile oferite de o companie este accesul la o asigurare de sănătate dedicată angajaților care poate fi extinsă familiei. În acest fel, membrii familiei monoparentale pot fi acoperiți în caz de boală, având acces la clinici și spitale de top și la medici specialiști cu reputație internațională.
Accesul unui pacient la o asigurare de sănătate îi oferă beneficiarului siguranță și suport în cazul problemelor de sănătate și certitudinea acoperirii cheltuielilor medicale în baza planului agreat inițial. Planul de asigurare extins protejează familia de probleme financiare ulterioare, dar oferă, în egală măsură, accesul atât la servicii medicale de calitate superioară pentru prevenție, cât și pentru probleme medicale grave. În situația unei familii monoparentale, mai predispusă la probleme financiară decât structura unei familii nucleu, o asigurare medicală poate fi văzută ca o investiție pe termen lung în sănătate.