(P) Logopedia – știința care contribuie la înlăturarea problemelor de vorbire
Majoritatea micuților de până în 3 ani se confruntă cu probleme de învățare a cuvintelor și de pronunție. Acestea sunt destul de normale și nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare pentru părinți – în 90% din cazuri, copiii vor reuși fără ajutor să vorbească fluent și să lege propoziții clare și cursive.
Totul necesită timp și răbdare. Dacă, însă, copilul a depășit vârsta de 3 anișori și încă se confruntă cu astfel de probleme, atunci este necesar ca pentru dezvoltarea lui normală să se apeleze la un logoped.
Ce este logopedia? Logopedia este știința care se ocupă, în special, cu înlăturarea tulburărilor de vorbire. Pe lângă acest mare scop, aceasta vizează și dezvoltarea psihică generală a persoanei afectate, dezvoltarea capacităților ei mentale și restabilirea sau stabilirea unor relații corecte a ei cu cei din anturaj.
Cei trei pioni care îl ajută pe micuț să-și corecteze tulburările de limbaj
În procesul de corectare a tulburărilor de limbaj există trei mari pioni care influențează reușita și anume:
- Pacientul
De cele mai multe ori, acesta este un copil. Micuții sunt mai predispuși la tulburări de vorbire ca urmare a fragilității aparatului fono-articulator și a sistemelor cerebrale implicate și necesită un tratament aparte.
Pentru a obține rezultatele cele mai bune, pacientul trebuie să manifeste interes pentru activitățile desfășurate în timpul ședințelor de terapie și să fie dispus să comunice.
Dată fiind vârsta fragedă, implicarea acestuia ține mult de ceilalți doi pioni implicați și de mijloacele de terapie utilizate – cele mai bune rezultate fiind oferite de logopedia prin jocuri și exerciții.
- Familia pacientului
În majoritatea cazurilor, micuțul se simte mai apropiat de unul dintre părinți, cel implicat mai mult în procesul de creștere.
Pentru ca terapia să conducă la rezultatele scontate este necesar ca ambii părinți să se implice și să îi arăte copilului că îl susțin și că îl iubesc, că îi vor fi alături și că totul va fi bine.
De asemenea, părinții trebuie să manifeste răbdare, unii micuți corectându-și mai repede problemele de vorbire, alții mai greu. În plus, este necesar ca aceștia să urmărească respectarea programului de exerciții pentru acasă și să contribuie la realizarea lui, ajutându-l pe micuț să fie mai interesat și mai implicat.
- Logopedul
Logopedul este cel pe umerii căruia, încă de la început, cade marea responsabilitate – de a descoperi problemele de vorbire ale celui mic, de a pune un diagnostic corect și de a găsi cele mai bune metode de terapie.
Astfel, el trebuie să fie o persoană caldă și calmă, chiar amuzantă, care poate comunica ușor cu copiii și care poate să descopere cele mai bune metode de corectare, adaptate în funcție de personalitatea și nevoile pacientului.
Ce dificultăți de limbaj tratează un logoped pentru copii?
Un logoped pentru copii tratează mai multe tulburări de limbaj, cum ar fi: tulburări de pronunție (dislalia, rinolalia), de ritm și fluență (bâlbâiala, tahilalia), de voce (afonia), de dezvoltare a limbajului (mutism psihogen), ale limbajului scris-citit (alexia, agrafia) etc.
Fiecare tulburare de limbaj necesită o abordare aparte și de exerciții specifice, de la cele ce țin de educarea respirației, la cele ce țin de educarea personalității.
Unde se poate apela la serviciile unui logoped?
Este deosebit de important ca, în cazul în care părintele observă probleme de limbaj la copilul cu vârsta de peste 3 ani, să nu amâne programarea la un logoped. Cu cât aceasta va fi amânată mai mult, cu atât aceste tulburări vor fi eliminate mai greu.
În plus, în tot acest timp de așteptare micuțul va dezvolta un complex de inferioritate, cauzat atât de faptul că cei din jurul lui nu îl pot înțelege, cât și din cauză că alți copii pot fi răutăcioși și pot râde de el.
În orice oraș din țară există logopezi cu experiență, dispuși să îi ajute pe cei mici să comunice eficient și să se facă înțeleși. În București și în alte orașe mari se poate apela chiar la serviciile unui logoped la domiciliu – soluție preferată din ce în ce mai mult de către părinți deoarece conduce la o economie de timp și oferă mai multă intimitate, fără a fi vorba de o diferență de preț mare față de serviciile de logopedie clasice, cu deplasare la cabinet.