(P) Lucruri pe care s-ar putea sa nu le cunosti despre scleroza multipla
Aproximativ 10.000 de romani sufera de scleroza multipla in vreme ce la nivel mondial peste 2,5 milioane de oameni sunt afectati de aceasta boala. Scleroza multipla (SM) este una dintre cele mai frecvente afectiuni neurologice ale adultilor tineri. Aceasta afectiune cronica debuteaza, de regula, la adultii intre 20 si 40 de ani, si afecteaza mai mult femeile. Daca informatiile pe care le-ai citit anterior nu reprezinta o noutate pentru tine descopera, in continuare, mai multe lucruri referitoare la SM, pe care s-ar putea sa nu le cunosti.
Exista patru tipuri de scleroza multipla
Exista patru tipuri de SM: recurent remisiva, secundar progresiva, primar progresiva si recadere progresiva. De asemenea, fiecare tip de SM poate fi clasificat in functie de mai multe grade de severitate. De aceea, o anumita persoana afectata de un tip de SM poate sa duca o viata relativ buna, iar o alta care sufera de acelasi tip de SM poate sa aiba probleme grave de vorbire.
Diagnosticarea este foarte dificila
De multe ori, simptomele SM sunt similare cu cele ale bolii Lyme, astfel ca medicii au dificultati sa diagnosticheze corect cele doua afectiuni. Astfel, un pacient care vrea sa stie cu exactitate daca sufera de SM sau de boala Lyme ar trebui sa apeleze la niste servicii de diagnostic diferentiat pentru cele doua afectiuni.
Procesul de diagnosticare a SM poate sa dureze foarte multi ani, din cauza ca multi medici nu sunt specializati in aceasta afectiune. Chiar si doctorii specialisti au insa nevoie de mult timp ca sa excluda alte posibile boli de care pot sa sufere pacientii afectati de SM. Totodata, fiecare pacient afectat de SM este unic si la fel sunt si simptomele sale. Un doctor poate sa diagnosticheze corect SM doar dupa ce se efectueaza anumite analize de laborator si investigatii prin imagistica medicala.
Evolutia bolii poate fi stopata
Un pacient afectat de SM nu poate fi vindecat, dar evolutia bolii poate fi stopata. Dupa ce medicul specialist stabileste, cu certitudine, un diagnostic de SM, pacientul afectat poate sa beneficieze de tratament care poate sa opreasca evolutia bolii, insa nu sa o vindece. Pacientii diagnosticati cu SM trebuie sa primeasca tratament adecvat pe durata intregii vietii. Daca pacientul nu tolereaza un anumit tratament, respectiva terapie trebuie inlcuita cu o alta.