Now Reading
Beneficiile unui zambet sanatos

Beneficiile unui zambet sanatos

Avatar photo

Zambetul reduce stresul, ne face sa avem mai multa incredere in noi si sa fim mai seducatori. Dar beneficiile zambetului nu se opresc aici! Iata de ce sa tii cont pentru o stare de bine fizica si emotionala, si relatii armonioase cu cei din jur.

 

Stiai ca exista 19 tipuri de zambet, ori ca bebelusii zambesc inca din pantecul mamei? Mai mult, zambetul produce acelasi nivel de stimulare cerebrala precum 2000 de tablete de ciocolata, si nici nu ingrasa!

Zambetul e contagios si de aceea il putem folosi oricand vrem sa inseninam ziua unui prieten trist. De cate ori nu ti s-a intamplat ca cineva sa-ti zambeasca, sa-i raspunzi la fel, iar starea ta sa fie putin mai buna?

 

Explozie de endorfine

Nu, nu este vorba despre un exercitiu de politete ci de manipularea pozitiva a propriului creier. In momentul in care zambim, la nivelul creierului se declanseaza secretia de endorfine, moleculele ce ne relaxeaza, calmeaza durerea si ne dau o stare de bine.

Cand ai o stare proasta si stresul te doboara, fa urmatorul exercitiu: ia un creion si plaseaza-l intre dinti, desigur fara sa apesi, doar nu vrem sa-ti strici dantura! Tine-l asa o vreme, cat iti este confortabil. Creierul tau inregistreaza ca ai zambit, iar endorfinele isi realizeaza cu succes magia.

 

Pentru o buna impresie…

Nu credem ca exista persoana care nu vrea sa faca impresie buna. Tinuta are rolul sau dar atitudinea e mai importanta ca niciodata. Zambetul e arma secreta pe care te poti baza, intrucat vei fi perceput ca optimist, cald, deschis, increzator in fortele proprii, calitati cu puternic impact pozitiv care ii fac si pe ceilalti sa fie mai amabili cu tine.

Tine minte, o prima impresie se formeaza intra 30 de secunde si 4 minute, intai analizam inconstient limbajul nonverbal si abia apoi ne confirmam parerea formata prin voce si ceea ce ni se transmite verbal.

 

Vitalitate vs angoasa

Si, da, zambetul face parte dintre indicatorii nonverbali importanti, iar atunci cand zambesti sau vorbesti, buzele si dantura sunt in centrul atentiei. Dintii albi si gingia roz, dovada bunei circulatii sanguine si echilibrului florei bacteriene, transmit vitalitate, sanatate, viata, tinerete.

La polul opus, spatiile goale de la baza dintelui, usor observabile, transmit semnale negative despre noi si ne trimit cu gandul la angoasele ancestrale legate de imbatranire si moarte.

Un studiu american concluziona ca pierderea, in ultimul an, a unui dinte, din cauza parodontala, iti creste sansa de a face pancreatita cu 50%. Nici nu e de mirare! Bacteriile si microorganismele din cavitatea orala se duc mai departe in restul organismului prin epiteliul gingival, si pot cauza diferite afectiuni cronice inflamatorii.

 

Atentie la stilul de viata!

O parte din afectiunile parodontale sunt legate de bacterii rele, fumat, stres si mancare proasta. Se manifesta prin inflamatii, gingivite si pungi parodontale. Asadar, daca sangerezi la periaj este obligatoriu sa vizitezi un specialist. Pastele de dinti „miraculoase“ nu sunt remediu.

 

Greseli frecvente

Uneori pentru ca vrem sa ne curatam (prea) bine dintii ii periem in exces, ceea ce duce la retractia gingiei. Acest fenomen se intampla si daca ai lucrari protetice vechi, coroane sau crosete ce pot afecta gingia in timp, malformatii dentare, ocluzie defectuoasa, ai purtat aparat ortodontic, nu mergi la cabinet pentru detartraj si periaj profesional.

Si cum sa te mai simti bine in pielea ta, sa zambesti larg, cand retragerea gingiei ti-a afectat moralul, stima si increderea in sine?  Nu poti da timpul inapoi, dar poti merge la medicul stomatolog pentru corectarea acestor defecte gingivale.

 

Teama de durere

Tehnicile traditionale de tratare a retragerii gingivale implica temuta operatie de grefare de tesut in vederea reconstituirii gingiei. Aceasta este un procedeu greoi si dureros, cu o lunga perioada de recuperare.

Durere, zgomotul frezei, imaginea instrumentarului… fobiile de orice tip, inclusiv cea stomatologica, presupun evitarea. Teama de stomatolog este cat se poate de reala, iar pacientii cu anxietate stomatologica amana sau chiar renunta la tratament – o decizie cu impact dezastruos asupra sanatatii dentare.

 

Ce e de facut

Dar retragerea gingiei poate fi tratata fara durere si cu recuperare aprope imediata, printr-o noua procedura revolutionara! „Pinhole Surgical Technique” (PST), inventata si brevetata in Statele Unite, este folosita in Romania din 2014 de catre dr. Daniel Borteanu, in cadrul clinicii Respiro Dental, din Bucuresti.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top