Povesti din toaleta
„Marea nevoie: Lumea ascunsa a dejectiei umane si importanta ei” – cam asa s-ar traduce titlul cartii scrise de jurnalista britanica (de ce nu ma mir?) Rose George. Daca e british, e umor negru, nu-i asa? Numai ca documentarea avea sa-i dezvaluie adevaruri pe care nu le anticipase in adevaratele lor dimensiuni.
2,6 miliarde de locuitori ai planetei nu folosesc o toaleta! „Si asta nu inseamna ca sunt lipsiti de o baie draguta si incalzita”, comenteaza Bryan Walsh pentru Time Health & Science. „Inseamna ca nu au nici toaleta comuna, nici toaleta afara, nici macar o galeata.” Prin traditie, se usureaza in public, in natura, contaminand apa si pamantul.
Rose George ne informeaza ca, in zonele respective, 80% din imbolnaviri sunt cauzate de aceste dejectii necontrolate. Un singur gram de materie fecala poate contine: 10 milioane de virusuri, 1 milion de bacterii, 1.000 de paraziti chistici si 100 de oua de viermi intestinali… Si asa mai departe… Deja am spus prea mult si prea la obiect. Sa ne situam in plan medical, mai bine.
Bolile digestive care prolifereaza in asemenea conditii ucid anual 2,2 milioane de oameni, in special copii, ceea ce depaseste numarul victimelor SIDA, ale tuberculozei sau ale malariei. Zonele in care situatia se prezinta atat de dramatic se afla in America de Sud, in Africa si in Asia.
Cercetarea Rosei George nu are nici pe departe ca scop amuzamentul. Lucrarea ei deosebit de bine documentata trage un semnal de alarma pentru fondurile Natiunilor Unite si pentru necesitatea ca acestea sa acorde prioritate in alocarea resurselor pentru programe sanitare. Asa cum remarca jurnalista, pentru accesul la apa potabila curata se mobilizeaza fonduri importante, dar se cheltuie incomparabil mai putin pentru programele sanitare, care ar duce la evitarea poluarii surselor de apa.
Sa nu va imaginati, insa, ca nimeni nu face nimic in acest sens. World Toilet Organization (Organizatia Mondiala a Toaletelor), fondata in 2001, are ca membre 151 de organizatii din 53 de tari. WTO a stabilit data de 19 noiembrie ca Ziua Mondiala a Toaletei.
Pe langa popularizarea pericolului poluarii si promovarea unor politici sanitare, organizatia are mult de lucrat in privinta… prejudecatilor, a tabu-urilor legate de existenta unui spatiu, in locuinte sau in imediata lor apropiere, destinate nevoilor zilnice intime, precum si de dezbaterea deschisa pe aceasta tema. Activistii WTO se confrunta cu inhibitii similare celor legate de sexualitate pe care le-au infruntat militantii anti SIDA.