Proiectul Suport+, pentru instruirea unor pacienti seropozitivi prin metoda “educatiei intre egali”
De 1 decembrie, Ziua Internationala de Lupta Impotriva HIV/SIDA, GSK sustine lansarea proiectului realizat de Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA din Romania (UNOPA) de pregatire a unui numar de 6 pacienti seropozitivi instruiti si angajati pentru a le oferi sprijin pacientilor cu HIV/SIDA din Romania pentru identificarea problemelor cu care acestia se confrunta.Discutiile vor viza notiuni de management al bolii si suport emotional pentru a face fata mai bine afectiunii.
Proiectul pilot, ce poarta numele Suport+, se va desfasura pentru o perioada de sase luni si va asigura ajutor pacientilor prin metoda educatiei intre egali (peer support), in cadrul a 3 centre regionale HIV/SIDA – Bucuresti (Institutul “Prof. Dr. Matei Bals”), Constanta si Iasi. Proiectul reprezinta o noutate absoluta pentru tara noastra; astfel de proiecte se desfasoara cu succes in multe dintre tarile Europei de Vest, in special in Marea Britanie.
In Romania, HIV/SIDA ii afecteaza in special pe tineri: 1 roman din 2 care traieste cu aceasta maladie are cel mult 24 de ani, potrivit statisticilor realizate de Institutul „Prof. Dr. Matei Bals”. Mai mult decat atat, aproximativ 65% dintre romanii afectati de HIV/SIDA au devenit seropozitivi fara vina lor, in copilarie, prin infectii contactate in cadrul sistemului sanitar in perioada 1988 – 1990 , si se afla in tratament antiretroviral de peste 10 ani.
Eforturilor GSK din zona stiintifica li se adauga cele de sustinere a pacientilor prin colaborarea cu asociatiile de pacienti (Patient Advocacy). Printre programele derulate de GSK alaturi de UNOPA pentru sustinerea persoanelor afectate de acest virus se numara www.iamademana.ro si www.viatacuhiv.ro, unde se ofera sustinere pacientilor seropozitivi in lupta lor de zi cu zi cu HIV.
Pentru a atrage atentia asupra dramei traite de tinerii romani infectati cu HIV si pentru a-i incuraja sa continue lupta cu HIV si implicit lupta pentru o viata normala, site-ul www.iamademana.ro este activ pe tot parcursul anului si oricine isi poate arata sprijinul printr-un simplu click de sustinere, scriind un mesaj de incurajare a pacientilor sau indemnandu-si prietenii sa il acceseze si sa-si arate sprijinul. Mesajele de sustinere vor ajunge chiar la tinerii care se lupta cu aceasta boala. Sprijinul simbolic poate fi oferit, de asemenea, pe pagina de Facebook sau pe contul de Twitter ale organizatiei.