Psihologia camerei copilului: cum îl pot influența amenajările interioare pe cel mic
În design interior, se discută mult impactul pe care îl au amenajările interioare asupra stării de spirit și emoțiilor noastre, prin elemente precum culorile folosite, lumina naturală și artificială sau utilizarea spațiului. Copiii sunt chiar mai susceptibili la aceste influențe, așa că importanța amenajării camerei copilului nu trebuie subestimată.
Camera copilului devine spațiul în care el se simte cel mai sigur și confortabil. Modul în care o amenajezi poate deveni un avantaj sau un dezavantaj, în funcție de efectele subtile pe care le poate avea asupra lui. Iată ce e bine să cunoști despre efectele in plan psihologic ale modului în care este amenajată camera copilului:
Pui accent pe joacă sau pe odihnă?
Una din tentațiile cu care se confruntă părinții la amenajarea camerei copilului este de a o face cât mai distractivă. Multe camere de copii, care au de altfel un design foarte reușit, ajung să semene cu un loc de joacă. Rezultă însă o problemă: copiii nu se mai odihnesc corespunzător. Aceștia încep să creeze o asociere între cameră și joacă, așa că le este greu să mai adoarmă, potrivit MK Kids Interior. Bineînțeles, odihna este esențială pentru dezvoltarea sănătoasă a copiilor. În plus, oboseala îi poate face mai irascibili, mai nerăbdători și mai puțin dispuși să învețe.
Acest lucru nu înseamnă că părinții ar trebui să se îndrepte către camere cu design auster. Este normal ca o parte din jucării să rămână la vedere, acestea având și un rol decorativ în camera copilului. Jucăriile zgomotoase și cele care îi stârnesc celui mic pofta de joacă în momente inoportune ar trebui să fie însă strânse. E bine ca la această activitate să participe și copilul. Nu doar că astfel îl înveți să fie mai organizat și mai responsabil, dar strângerea jucăriilor poate deveni un ritual de seară, care marchează momentul mersului la culcare. În plus, astfel eviți dezordinea din cameră, care poate avea un impact negativ asupra stării de spirit.
Prin urmare, e bine să folosești mobilier pentru copii pentru depozitarea jucăriilor, așa cum sunt dulăpioarele, rafturile, comodele sau accesoriile de organizare. Orientează-te către mobilier la care copilul să aibă acces facil și sigur, cum ar fi dulăpioarele cu mânere ușor de folosit. Evită orice piesă de mobilier a cărui utilizare poate duce la rănirea copilului. De aceea, este important ca mobilierul să aibă mânere ușor de folosit, dar și caracteristici (precum decupaje, roți sau uși cu închidere lentă) astfel încât cel mic să nu își prindă mânuțele.
O cameră a copilului cu accentul pus pe odihnă pornește de la eliminarea distracțiilor, dar nu se oprește acolo. Este nevoie de piese de mobilă și accesorii care să-i asigure celui mic un somn liniștit în timpul nopții: un pat confortabil, o saltea de calitate și lenjerie plăcută, care să păstreze o temperatură optimă.
Materialele din care sunt realizate salteaua și lenjeria de pat au un impact mare asupra calității somnului. Sunt recomandate materialele naturale sau organice; cu cât materialul absoarbe sau respiră mai bine, cu atât confortul este mai crescut. Spre exemplu, în cazul saltelei, opțiuni bune sunt bambusul, latexul natural și cocosul. Dacă ai deja o saltea și vrei să crești gradul de confort al celui mic pe timpul nopții, poți opta pentru o husă pentru saltea din eucalipt. Aceasta ajută la reglarea temperaturii corporale și e totodată o soluție bună pentru copiii cu alergii.
Mesajul comunicat de designul interior
Una dintre cerințele de bază ale spațiului dedicat unui copil constă în comunicarea unui mesaj cu privire la cine sunt și la cine aspiră să fie, după cum se menționează într-un studiu din 2015 publicat de Journal Agent. Cu alte cuvinte, o cameră primitoare, organizată și frumoasă îi transmite copilului ideea că este prețuit și respectat, pe când una dezordonată și săracă în mobilier are efectul contrar. La rândul lor, aceste idei îi pot influența copilului percepția și stima de sine.
Paleta cromatică
Unul dintre cele mai discutate subiecte în ceea ce privește efectul psihologic al amenajărilor interioare se referă la culori. Recomandarea generală este să nu folosești culori prea intense, cum ar fi fucsia, galben sau roșu. Utilizate ca accente, acestea inspiră energie și vitalitate, însă pot deveni rapid obositoare în cantități mari. De asemenea, folosirea substanțială a unor culori tari poate pune probleme de design interior, fiind mult mai greu de asortat într-o cameră deja plină de culorile jucăriilor și textilelor.
Culorile liniștitoare sunt mult mai potrivite pentru camera copilului, așa cum sunt albastru, verde și nuanța levănțicii. Motivul este că, astfel, cel mic se va concentra mai ușor pe parcursul zilei, iar seara va adormi mai repede. Este ideal să folosești mai multe culori, iar pe cele mai puternice să le transformi în accente care înveselesc camera. În plus, evită culorile standard: cameră complet albastru pentru băieței și roz pentru fetițe. Încearcă să îmbini culorile în mod creativ, ca să obții rezultate deosebite.
Iluminarea camerei
Lumina este un alt aspect important în amenajarea camerei copilului, care îl poate influența pe plan psihologic. În primul rând, asigură-te că există lumină naturală din belșug. În al doilea rând, amplasează corpurile de iluminat în funcție de activitățile micuțului. Fie că se joacă, fie că învață, camera copilului trebuie să fie bine iluminată. Există câteva reguli pe care trebuie să le respecți pentru confortul copilului. Spre exemplu, la birou lumina ar trebui să vină mereu din direcția opusă mâinii cu care copilul scrie.
În ceea ce privește lumina artificială, camera copilului are nevoie atât de lumină centrală din tavan, care să lumineze întreaga cameră, cât și de lumină ambientală poziționată în locuri cheie. Poți folosi corpuri de iluminat pentru a marca diferite zone din cameră. Spre exemplu, ai putea plasa lămpi pentru citit lângă pat, aplice care să scoată în evidență fotografiile cu familia sau lampadare lângă jucăriile sale, fie că e vorba de construcții din LEGO sau de case pentru păpuși. Astfel, le scoți în evidență și îi transmiți copilului mesajul că pasiunea sau munca sa este observată și apreciată.
Nu în ultimul rând, e bine să folosești o lampă de veghe, care să ajute copilul să facă o tranziție lină către un somn dulce. Există modele perfecte pentru camera copilului, cu beculețe colorate, norișori sau personaje din desene animate. Nu doar că sunt utile, dar astfel de lămpi de veghe contribuie la crearea unei atmosfere calde și liniștitoare în camera copilului.
Sursă foto: Flexa