Now Reading
Psihologia culorilor: cum alegi tonurile care îți vor echilibra locuința

Psihologia culorilor: cum alegi tonurile care îți vor echilibra locuința

Decorarea interiorului unei locuinței e privită, cel mai adesea, ca o chestiune care ține doar de estetică. E firesc, am spune, să alegi doar ceea ce îți place mai mult. Susținătorii psihologiei culorilor cred, însă, că bunăstarea emoțională a familiei tale depinde, în mare măsură, de culorile pe care le folosești la decorarea spațiului tău de locuit.

„Culoarea  este un limbaj universal, non-verbal, pe care cu toții știm, intuitiv, cum să-l vorbim. Atunci când alegi culorile în care îți vei decora casa, iei, de fapt, decizii care îți vor influența atât  starea emoțională, cât și comportamentul”, este de părere Leslie Harrington,  expertă americană recunoscută în materie de folosire a culorilor în amenajările interioare.

Sfatul acesteia este să alegi culoarea fiecărei camere în funcție de destinația ei. Chiar dacă nimeni nu s-a străduit să o demonstreze științific, se pare că fiecare culoare favorizează o anumită activitate.

Iată care ar fi cele mai potrivite culori pe care le-ai putea folosi, în fiecare dintre camerele locuinței tale, pentru a asigura echilibrul emoțional al întregii familii:

  • Tonuri calde pentru hol și living  

Tonurile calde de roșu, de galben și de portocaliu, dar și cele pământii, de maroniu și bej stimulează conversația, exact ceea ce ți-ai dori pentru aceste spații de întâmpinare și socializare din locuința ta. Un perete statement într-una dintre culorile acestea ar putea soluționa rapid această nevoie.

Pentru un plus de efect, însă, ai putea să renunți la ideea de vopsea și să folosești acele modele de tapet care conțin tonuri particulare pe care nu le poți obține din combinarea mai multor vopsele. Pe lângă culoare, tapetul vine și cu textură și longevitate.

 

  • Culorile copilăriei, în bucătărie  

Dacă ai avut o copilărie fericită, poți reproduce culorile din bucătăria locuinței în care ai crescut, spune Kate Smith, expertă în alegerea culorilor pentru amenajări interioare. Sunt șanse mari ca ambientul care ți-a adus fericire în copilărie să reușească să facă același lucru pentru familia ta.   

Dacă nu-ți amintești nimic deosebit cu privire la bucătăria copilăriei, tonurile de roșu și galben sunt la fel de potrivit aici, ca și în living și hol.  

N.B. Pe lângă apetitul pentru conversație, roșu îți stimulează și pofta de mâncare, spun specialiștii. Nu degeaba pereții multora dintre restaurante sunt zugrăviți cu roșu.

 

  • Dormitorul, în culori răcoroase

Aceasta este camera în care te relaxezi și în care îți reînnoiești legăturile cu partenerul de viață. Culorile răcoroase cum sunt albastrul, verdele și movul ar putea fi alegerile ideale, datorită efectului lor calmant. Cu cât e mai închisă culoarea răcoroasă, cu atât mai accentuat va fi efectul ei.  

„Dacă roșul stimulează circulația sângelui și încurajează activitatea, albastrul reușește să facă tocmai opusul. Tocmai de aceea e potrivit pentru dormitor”, mai spune Kate Smith.  

Culorile pe care le alegi pentru amenajarea fiecărei camere din locuința ta vor influența starea de spirit a întregii familii, în fiecare zi. Ca să te asiguri că vor fi cu toții bine dispuși și că se vor bucura de un echilibru interior, ține cont de sfaturile de amenajare pe care le găsești în materialul de mai sus.

Sursa: Menzl Guenter/Shutterstock

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top