Psihologia gamblerului – ce diferentiaza un profesionist de un dependent
Jocurile de noroc reprezinta un subiect care nu poate trece inca de barierele prejudecatilor sociale. Gamblerii sunt adesea supusi criticilor celorlati, iar asta se intampla din cauza faptului ca oamenii nu cunosc care sunt limitele, fine ce-i drept, dintre un jucator profesionist si unul dependent. Atat de controversatele jocuri de noroc au insa si un rol benefic, daca sunt jucate strategic si nu in mod necontrolat.
Mecanismele psihologice care determina dorinta de a juca la jocurile de noroc
De-a lungul timpului, numeroase studii au cercetat adictia fata de jocuri de noroc. Oamenii de stiinta au incercat sa identifice care sunt acele motivatii intrinseci care ii determina pe jucatori sa isi incerce norocul, punandu-si banii in joc. Barbatii sunt cei care joaca cel mai des la pariuri si se pare că prefera jocurile de noroc pentru ca sunt, prin natura lor, mult mai competitivi in comparatie cu femeile. Unul dintre motivele pentru care ei merg in salile de jocuri este tocmai acela ca aceste activitati prespun o oarecare doza de risc, ceea ce le stimuleaza adrenalina.
Aici intervine de fapt prima si poate cea mai importanta diferenta dintre un jucator profesionist si o persoana care dezvolta dependenta fata de jocurile de noroc. In timp ce primul va juca pentru ca priveste ca pe o provocare incercarea de a gasi un algoritm castigator, cel de-al doilea va cauta mereu castigul, ca factor al stimularii increderii in propria persoana. Deci, dependentul va continua sa joace doar pentru a se bucura de castig ca o forma de validare a capacitatilor sale, iar profesionistul este cel care cauta sa maximizeze castigul, studiind si aplicand tot felul de strategii si tactici. Acest lucru se aplica si in cazul pariorilor; chiar daca pariurile au depasit stadiul de hobby si pentru un dependent si pentru un profesionist, cele doua tipuri de jucatori nu au acelasi comporatament de joc. Daca pariorul dependent va plasa pariuri intr-un mod ilogic, fara analiza in prealabil diversele surse care ofera ponturi pentru pariuri in fotbal sau pentru alte evenimente sportive, profesionistul nu isi va pune banii in joc pana ce nu va incerca sa determine care este cheia unui bilet castigator.
Pe langa aceste mecanisme psihologice, exista si alte diferente intre o persoana care manifesta o adictie fata de industria gamblingului si un jucator profesionist. Una dintre aceste diferente tine chiar de doza de autocontrol a fiecarei tipologii in parte. In timp ce un dependent joaca haotic, necontrolat si fara sa aiba o evidenta a sumelor pe care le investeste in jocurile de noroc, un profesionist se poate opri oricand, adoptand un comportament perfect rational si avand management bine pus la punct al banilor pe care ii joaca.
O alta diferenta intre cele doua tipare comportamentele este ca dependentii se detaseaza intr-o oarecare masura de la realitate si inlocuiesc familia sau prietenii cu salile de jocuri, petrecand aici ore in sir. O persoana careia i-a fost atribuit statutul de profesionist al jocurilor de noroc este foarte bine ancorata in realitate si practica aceasta activitate pentru a-si antrena mintea si spiritul competitiv.