Psihologia naturii. Ce plante e bine să ai în casă dacă suferi de depresie sau anxietate
Impactul naturii asupra stării noastre de spirit a fost subiectul a numeroase cercetări și studii, iar rezultatele ne indică același lucru: plimbările în aer liber, plantele și oxigenul pe care îl respirăm când suntem în natură au un efect benefic asupra stării noastre de bine.
Un studiu recent al cercetătorilor de la prestigioasa Universitate Stanford a descoperit că persoanele care își petrec cel puțin 90 de minute zilnic înconjurați de plante, arbuști sau copaci au o activitate scăzută în acea parte a creierului din care provin stările de anxietate și depresie. Un alt studiu intitulat „Natura este bună” a analizat impactul pe care îl au plantele de acasă sau de la birou în ameliorarea stărilor emoționale negative și a concluzionat că persoanele care suferă de stres se simt mai destinse atunci când se află într-o încăpere cu astfel de arbusti ornamentali sau flori în ghivece.
Dacă locuiești la casă, o grădină bogată în plante și flori poate fi remediul perfect pentru o zi stresantă sau pentru a scăpa de anxietate și depresie. Imaginează-ți doar cum ar fi să pășești într-o grădină decorată cu acestă plantă superbă, antică și ușor de întreținut. Cu siguranță orice gând negativ poate fi alungat de contemplarea unei flori atât de impunătoare și frumoase. Specialiștii au descoperit că parfumul ei are un efect calmat, fiind folosit în terapii anti-stres sau în tratarea atacurilor de panică.
Pe acest lucru s-au bazat și studiile de care aminteam mai devreme, care au descoperit modurile în care plantele ne ajută să ne simțim mai bine atât din punct de vedere fizic, cât și emoțional. Astfel, plantele reușesc să:
- scadă tensiunea arterială
- îmbunătățesc timpii de reacție
- cresc puterea de concentrare
- scad absenteismul (la locul de muncă)
- cresc productivitatea
- îmbunătățesc starea generală a persoanelor
- îmbunătățesc percepțiile asupra spațiului
- scad nivelul de anxietate al pacienților care se recuperează după operații
- cresc nivelul de satisfacție la locul de muncă
Aceste lucruri explică și de ce ne înconjurăm cu flori atât în momentele bune din viața noastră (la aniversări, nunți, botezuri, ceremonii, evenimente speciale), cât și la cele traumatice.
De ce ne ajută plantele să ne simțim mai bine?
La această întrebare au încercat să răspundă și oamenii de știință, care au descoperit mai multe lucruri surprinzătoare:
- Plantele ne ajută să ne vindecăm. Participanții la mai multe studii care au petrecut mai multe ore în natură sau au privit imagini cu peisaje și-au redus sentimentele de furie, teamă sau stres. Prin reducerea tensiunii arteriale și a pulsului se inhibă producția unui hormon numit cortizon, care este cunoscut și sub denumirea de „hormonul stresului”. Elementele din natură ne pot ajuta inclusiv să ne creștem speranța de viață, au afirmat oamenii de știință Andy Stamatakis și Irwin Mitchell, într-un studiu.
- Florile ne ajută să dormim mai bine. Pentru persoanele care suferă de insomnii sau au un somn agitat și nu se odihnesc bine pe timpul nopții, prezența în dormitor a unor plante precum iasomia sau lavanda pot contribui la un somn adânc și netulburat. Lavanda are efecte dovedite de reducere a stresului și anxietății, în timp ce mirosul de iasomie îți ajută organismul să se relaxeze și să intre mai ușor în faza de REM, cunoscut și ca somnul profund.
- Plantele ne ajută să ne îmbunătățim memoria. Oxigenul emanat de plante ajută celulele din creier să se regenereze mai rapid și, pe termen lung, ne poate ajuta să ne îmbunătățim capacitatea de a reține anumite detalii. Spre exemplu, rozmarinul crește calitatea aerului din încăpere, fiind una din plantele folosite și în suplimentele alimentare pentru îmbunătățirea memoriei.
- Plantele ameliorează durerile de cap. Una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confruntă persoanele care suferă de depresie sunt migrenele, care pot dura și câteva zile și care nu cedează nici la antinevralgice sau analgezice. Planta șarpe, una dintre cele mai comune plante de casă, s-a dovedit extrem de eficientă în tratarea durerilor de cap, a senzației de ochi iritați, precum și a problemelor respiratorii.
Așadar, după cum vezi, plantele au numeroase beneficii, imposibil de ignorat, în tratarea tulburărilor emoționale. Florile și arbuștii decorativi nu ar trebui să lipsească din nicio locuința, dar nici de la locul de muncă, având în vedere avantajele pe care ele ți le aduc.
Sursă foto: Shutterstock/Copyright: tsarevv