Psihologia primei impresii. Cum îți crești șansele de a te face plăcut
Studii științifice arată că îți formezi o impresie despre o persoană abia cunoscută încă din primele minute. Atunci când decizi dacă cineva este de încredere sau nu, te bazezi mai puțin pe ceea ce știi factual despre persoana respectivă și mai mult pe ceea ce îți transmit instinctele. De aceea, o primă impresie poate fi formată adeseori pe ce îți spune limbajul non-verbal al unei persoane: de la postura corpului, la vestimentație sau contactul vizual.
Dacă de cele mai multe ori ai la dispoziție timpul necesar pentru a schimba o primă impresie proastă, există și situații în care modul în care ești perceput are un impact rapid. De exemplu, dacă nu reușești să transmiți mesajul corect despre propria ta persoană atunci când mergi la un interviu, șansele tale de angajare pot scădea drept urmare a acestui fapt. Același lucru se poate întâmpla și când participi la un eveniment de networking sau când încerci să convingi un client ori un partener de afaceri.
Cercetătorii de la Universitatea Princeton au descoperit că oamenii fac judecăți de valoare legate de cât de încredere este o persoană, cât de competentă și plăcută încă din primele secunde în care au cunoscut-o, doar privindu-le chipul. În acest studiu, cercetătorii Alexander Todorov și Janine Willis au aflat că poate dura doar 100 de milisecunde pentru ca oamenii să decidă dacă ești sau nu de încredere. În acest proces intervin mai mulți factori:
Aspectul fizic
Persoanele care au trăsături simetrice sunt percepute ca fiind mai plăcute de către cei din jur. În schimb, cei care au trăsături ale chipului foarte pronunțate pot transmite mai multă autoritate sau severitate. Nu te uiți însă doar la cât de armonios este chipul unei persoane, ci și la cât de bine este îngrijit interlocutorul. În cazul bărbaților, un obraz proaspăt ras și o tunsoare adecvată poate face diferența, mai ales la prima impresie.
De aceea, bărbaților le este adeseori recomandat să țină cont de aceste lucruri atunci când merg la un interviu. Un păr vâlvoi sau prea lung nu va fi la fel de convingător ca o tunsoare realizată cu ajutorul unei masini de tuns profesionale, la fel cum o ținută prea casual va avea de pierdut în fața unui costum care îți vine ca turnat.
În cazul femeilor, ținuta decentă, părul prins și ochelarii de vedere pot transmite mesaje puternice. Femeile care poartă ochelari sunt adeseori percepute ca fiind mai responsabile, în timp ce acelea care se îmbracă în ținute office din două piese pot părea mai autoritare, un aspect de luat în calcul mai ales dacă aplică pentru poziții de conducere.
Tonalitatea vocii
Oamenii de știință au descoperit că bărbații și femeile care vorbesc într-o tonalitate mai înaltă sunt percepuți ca fiind mai de încredere și mai plăcuți de cei din jur. Totuși, acest lucru depinde și de context, după cum au aflat cercetătorii de la Universitatea din Miami. Aceștia au descoperit că, în cazul pozițiilor de management, persoanele care vorbesc într-o tonalitate mai joasă sunt percepuți ca fiind lideri mai buni. Acest lucru ar putea explica, într-o anumită măsură, și de ce sunt aleși mai des bărbații pentru roluri de management, și nu femeile.
Limbajul corpului
Fiecare gest pe care îl faci are o semnificație aparte. Spre exemplu, persoanele introvertite au tendința de a-și încrucișa brațele atunci când se află în compania unor persoane pe care nu le cunosc sau într-o situație în care nu se simt perfect confortabil. O persoană care are emoții poate gesticula mai mult ca de obicei, cu mișcări ample din brațe sau trecându-și foarte des mâna prin păr.
Toate aceste gesturi transmit mesaje interlocutorului și îți trădează adevărata stare de spirit. Pe de altă parte, o postură în care stai cu spatele drept și cu brațele relaxate poate transmite despre tine mesajul că ești deschis și prietenos. Desigur, există și excepții de la aceste reguli, însă atunci când ai la dispoziție doar câteva minute pentru a impresiona pe cineva, să ții cont de aceste noțiuni de bază poate fi de mare ajutor.
Strângerea de mână
Se spune adeseori că o strângere fermă a mâinii este esențială pentru a face o impresie bună. Cercetătorii de la Universitatea din Alabama au aflat că o strângere de mână fermă este adeseori asociată cu trăsături precum pozitivitatea, extroversiunea sau expresivitatea emoțională. Ei au concluzionat că femeile pot beneficia din plin de o strângere de mână puternică, întrucât aceasta transmite mesajul că au încredere în forțele proprii și pot lua rapid decizii.
Totuși, ei adaugă că o strângere de mână prea puternică poate avea efectul advers, întrucât este percepută ca o tentativă de a-ți expune dominația asupra unei persoane și poate afecta negativ gradul de încredere al interlocutorului.
Chiar dacă îți este uneori imposibil să controlezi toate aceste aspecte atunci când faci cunoștință cu o persoană, dacă ești conștient de existența lor vei putea să îți corectezi unele gesturi sau postura și să te prezinți adecvat la o întâlnire, astfel încât să îți crești șansele de a face o primă impresie bună.
Sursă foto: Shutterstock/Copyright:fizkes