Rain Man – Povestea unui geniu neînțeles
Rain Man este o producţie americană de genul comedie dramă, ce are în prim plan evenimentele la care iau parte doi fraţi, iniţial străini unul faţă de celălalt. Regizat de către Barry Levinson în anul 1988, filmul este inspirat din povestea reală a savantului Kim Peek. Datorită unei distribuţii de excepţie şi unui scenariu impresionant, pelicula a câştigat un număr total de patru premii Oscar, premiul Ursul de Aur de la Berlin plus alte nominalizări pentru echipa tehnică.
Ca şi în cazul lui Kim Peek, Raymond Babbitt prezintă semnele unei afecţiuni foarte rare denumită ‘sindromul savantului’. Aceasta este caracterizată printr-o formă de autism în combinaţie cu dezvoltarea altor abilităţi mult peste medie. În general, cei care trăiesc cu această condiţie medicală dau dovadă de o putere de memorare incredibilă. Dezvoltarea memoriei poate lua diferite forme precum: capacitatea de a face calcule complexe foarte rapid, de a descrie evenimentele unei zile din trecutul îndepărtat ca şi cum ar fi fost ieri, de a înmagazina informaţie şi de a o reproduce într-un mod artistic fără greşeli (muzică, desen, cartografie, etc.). Această afecţiune are o prevalență de unu la un milion iar Asociaţia Americană de Psihiatrie nu a clasificat-o ca fiind o tulburare mintală.
Tema filmului se învârte în jurul personajului interpretat de către Tom Cruise, şi anume Charlie Babbitt. Acesta află din testamentul lăsat de tatăl său că toată averea avea să meargă către un spital pentru cei cu tulburări mintale. În cadrul acestui spital îşi cunoaşte pentru prima dată fratele, Raymond (Dustin Hoffman), acesta fiind internat în instituţie. După o discuţie cu doctorul responsabil pentru el, Charlie se gândeşte să obţină custodia fratelui său pentru a avea access la averea lăsată de către tatăl lor. Cei doi pornesc la drum cu maşina, în această aventură Charlie urmând să afle mai multe în legătură cu afecţiunea lui Raymond, descoperind abilităţile sale excelente de a memora şi de a face calcule matematice.
Profitând de aptitudinile fratelui său, Charlie îl duce pe Raymond în Las Vegas cu planul de a se folosi de memoria lui în jocul de blackjack. Chiar dacă era prima dată când participa la acest joc, abordarea lui Raymond a fost în strânsă legătură cu strategia generală de joc. Utilizând metoda numărării cărţilor, aceştia reuşesc să plece cu o sumă considerabilă înainte de a fi rugaţi de către patroni să se retragă.
Punctul culminant al filmului conturează evoluţia relaţiei dintre cei doi, într-un final, după ce a avut ocazia de a petrece mai mult timp împreună, Charlie renunţă la ideea de la care a pornit în privinţa moştenirii. Mai mult de atât, o legătură puternică se înfiripă între ei, fapt demonstrat prin promisiunea de a îl vizita pe Raymond frecvent în viitor.
Filmul a primit multe critici pozitive pentru modul în care a reuşit să prezinte afecţiunea lui Raymond într-o lumină bună, fiind în prezent deseori amintit în contextul discuţiei despre această tulburare. După o perioadă de producţie mai lungă de cinci ani, ‘Rain Man’ a cucerit simpatia şi admiraţia spectatorilor, fiind considerat de către mulţi drept unul dintre cele mai bune filme din toate timpurile.