Simpozionul ”Excelenta Medicala Romaneasca – 200 transplanturi hepatice”
Centrul de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic Fundeni celebreaza 200 de transplanturi hepatice in cadrul evenimentului „Excelenta Medicala Romaneasca – 200 transplanturi hepatice”.
Simpozionul, un regal al specialistilor transplantologi din tara si din strainatate, este organizat de Tarus Media in data de 18 septembrie 2009, ora 10:30, la Hotel Hilton, Bucuresti.
Profesorul Irinel Popescu, presedinte al CNAS si al Centrului de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic Fundeni va modera dezbaterile. „Dorim sa multumim astfel echipelor de transplant hepatic ale caror rezultate au fost recunoscute la nivel mondial. Ne propunem in viitorul apropiat o crestere a numarului de operatii efectuate, deoarece pe lista de asteptare se afla permanent intre 250 si 300 de bolnavi”, a declarat dr. Irinel Popescu.
Invitatii speciali ai evenimentului sunt Prof. Domenico Forti, Italia, sef al Departamentului de Chirurgie generala si transplant abdominal al Spitalului Niguarda Ca’ Granda din Milano si Prof. Yaman Tokat, Profesor Dr., Departamentul de chirurgie generala, Universitatea Bornova, Izmir, Turcia. Alaturi de acestia, au mai confirmat prezenta la eveniment: Prof. Vasile Candea, presedintele Academiei Oamenilor de Stiinta, Prof. Mihai Lucan, sef al Oficiului Regional de Transplant Cluj; Prof. Radu Deac, sef al Clinicii de chirurgie vasculara Targu MureÅŸ; Dr. Serban Bradisteanu; Doina Ilinca, Centrul de Imunologie, Institutul de Hematologie; Dan Tulbure, vicepresedinte Societatea Romana de Anestezie Terapie Intensiva, sef Sectia Anestezie si Terapie Intensiva , Institutul Clinic Fundeni; Prof. Mihai Voiculescu, presedintele Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului; Vasile Astarastoae, presedintele Colegiuliului Medicilor din Romania; Mihai Stoian, Presedintele Asociatiei Transplantatilor Hepatici.
Centrul de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic Fundeni este singurul centru de transplant de organe din Romania care a furnizat date complete Registrului European de Transplant de la Paris precum si Registrului National de Transplant.
In ultimii 3 ani, datorita cresterii semnificative a numarului de donatori, numarul operatiilor a cunoscut o curba ascendenta, ajungand la valoarea multora din programele vest-europene: 31 de transplanturi in 2007, 43 in 2008 si 24 pana in aceasta luna a anului 2009. Rezultatele au atins nivelul celor europene, in ceea ce priveste supravietuirea imediata, care este de 90%. Supravietuirea globala pe intreaga serie de 200 de pacienti este de 72,5% (145 de transplantati hepatic sint in viata).
Incepind din anul 2000 mai multi membri ai echipei de transplant hepatic au efectuat stagii de pregatire in Franta, Italia, Germania si Coreea de Sud. In momentul de fata exista mai multe echipe care pot efectua in mod independent operatia de transplant.
In cadrul programului s-au efectuat aproape toate procedeele de transplant cunoscute pana in present, si anume: transplant cu ficat intreg de la donator decedat (operatia cea mai frecvent efectuata si cu cele mai bune rezultate), transplant cu ficat partial de la adult la copil, transplant cu ficat partial de la adult la adult, transplant cu ficat impartit, transplant cu ficat redus, transplant de tip “domino”. Din acest punct de vedere, programul este unul din cele mai complexe la nivel european.
Pentru inscriere la eveniment si mai multe detalii pe http://www.tarusmedia.ro.