Somnul ajuta selectivitatea memoriei
Somnul ne ajuta sa ne amintim mai bine aspectele negative ale unui eveniment, in detrimentul detaliilor de context. Creierul ia decizii adaptative pentru situatiile grele in timpul somnului cu privire la ceea ce ne vom aminti, consolidand informatiile cu impact emotional negativ.
Acest lucru a fost confirmat de un studiu realizat la o universitate din Massachusetts, pe 88 de studenti. Participantilor li s-au aratat poze cu subiecte neutre pe un fundal neutru (o masina parcata in fata unui magazin) sau subiecte negative pe un fundal neutru (o masina lovita parcata in fata unui magazin). Acestia au fost testati separat cu privire atat la imaginea centrala, cat si la imaginea de fundal.
Unii subiecti au fost testati dupa o noapte in care nu au dormit, pe cand altii – dupa 12 ore de somn. Iar un al treilea grup a fost testat la jumatate de ora dupa vizionarea pozelor. Tuturor li s-au solicitat raspunsuri cu privire la imaginile centrale si cele de fundal. Cele mai bune rezultate s-au obtinut cu privire la imaginile negative si le-au avut subiectii care au dormit.
„Somnul este un proces sofisticat. Am putea zice ca somnul hotaraste ce se pastreaza in memorie si ce se uita“, sustine dr. Jessica Payne, coordonatoarea cercetarii.
Pentru o memorie de elefant, dormi opt ore!
Foto: dreamstime.com