Spectacol de excepție la Ateneul Român: „O seară magnifică, în care muzica şi diplomaţia culturală au fost ambasadori ai României”
Pianistul și compozitorul italian Stefano Bollani a fost ovaționat la scenă deschisă la Ateneul Român de un public impresionat de spectacolul de excepție organizat de Institutul Cultural Român şi de surpriza oferită de marele artist cu această ocazie: un melanj inedit de improvizaţii la pian pe teme de folclor românesc.
Muzica şi diplomaţia culturală au reprezentat chintesenţa unei seri unice. Concertul se înscrie în seria evenimentelor dedicate de ICR Marii Uniri, spectacolul fiind inclus de Ministerul Afacerilor Externe în programul oficial al manifestărilor din acest an al Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române, care a avut loc la Bucureşti în perioada 27-28 august 2018.
Artistul italian a interpretat, alături de Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, dirijată de maestrul Iosif Ion Prunner, propria sa compoziţie – „Concerto Azzurro” pentru pian şi orchestră, cântat în premieră în România, iar în a doua parte a serii publicul a ascultat faimoasa „Rhapsody in Blue” de George Gershwin.
În ovațiile spectatorilor, StefanoBollani a improvizat la pian teme inspirate din folclorul românesc, printre care „Bun îi vinul ghiurghiuliu”, cunoscut grație interpretării inconfundabile a Mariei Tănase, dar și din „Valurile Dunării” de Iosif Ivanovici, „Hora Staccato” de Grigoraș Dinicu sau „Reality” de Vladimir Cosma.
„Sunt onorat să răspund invitației Institutului Cultural Român. Pentru partea de improvizații am studiat muzica românească timp de câteva luni și am ales să cânt ceea ce m-a inspirat cel mai mult din tot ceea ce am ascultat. Aveți o muzică și o cultură cu adevărat extraordinare. Enescu și Lipatti sunt modele pentru orice muzician din această lume”, a spus, după concert, artistul Stefano Bollani.
„Suntem onorați să aplaudăm pe această scenă, într-un edificiu emblematic, un compozitor și un pianist italian, alături de o orchestră românească extraordinară, sub bagheta maestrului Iosif Ion Prunner. A fost o seară magnifică la Ateneul Român, am asistat la un dialog muzical de excepție, în care am înțeles că, prin muzică și diplomație culturală, pot fi depășite orice fel de granițe”, a subliniat doamna Liliana Țuroiu, adăugând faptul că evenimentul de la Ateneul Român, susţinut de Stefano Bollani, sub egida anului Centenar, are valoarea unui memento: „1918 a fost, pentru românii din provinciile istorice unite cu ţara, momentul dobândirii unei libertăţi fundamentale – libertatea de a-şi trăi plenar identitatea naţională. O identitate care nu exclude, ci se nutreşte din proximităţile ei culturale europene”.
„Concerto Azzuro a fost compus de Stefano în 2017. E prima dată când a introdus tobele în acest concert, deci varianta aceasta de concert a fost interpretată în premieră în România. Suntem încântați că suntem aici”, a declarat percuționistul italian Bernardo Guerra.
„Noi, ca diplomați, avem încredere în ICR, încercăm să reprezentăm bine țara, aşa cum Institutul Cultural Roman o face. Cred că întotdeauna legătura dintre diplomație și artă a dus la cele mai bune rezultate. Din acest punct de vedere nu numai eu, personal, în calitate de ambasador la UNESCO, dar cred că și toți colegii mei, cei din relațiile multilaterale sau bilaterale, au găsit în ICR partenerul ideal. Toate înțelegerile mai ascunse, mai camuflate sau directe au nevoie și de o latură artistică. Și, în general, in istorie vă pot spune că, timp de secole, după marile conferințe urma inevitabil un moment cultural. Arta și diplomația sunt parte din istoria continentului european, a civilizației din care și noi facem parte, drept care și acest concert din această seară ne bucură pe noi toți și evident o să ne întâlnim cu ICR-ul și în țările în care suntem noi la lucru”, a subliniat Adrian Cioroianu, ambasador, delegat permanent al României pe lângă UNESCO.
„Felicit Institutul Cultural Român pentru organizarea acestui eveniment special care aduce împreună atât artiști români, cât și artiști de valoare internațională. Cred că este un eveniment foarte important care marchează Ziua diplomației române. Cred ca diplomația politică împreună cu diplomația culturală nu pot decât să fie o încununare a Centenarului pe care România îl sărbătorește în acest an și, în pregătirea preluării președinției Consiliului Uniunii Europene, este un moment foarte important”, a precizat Corina Crețu, Comisar European pentru Politici Regionale.
Autor Psychologies.ro