Stiai ca la fiecare sase ore un copil din Romania este abandonat? Alexandru Tomescu stie si vrea sa schimbe aceste lucru
Muzica ne face mai buni. Frumosul te predispune la a fi solidar cu cei din jur si te motiveaza sa te alaturi celor care au nevoie de sprijin. Asta ne explica violonistul Alexandru Tomescu inca de la prima editie a Turneului National Stradivarius, din anul 2008. Cu fiecare concert, cu fiecare aparitie in fata publicului, Alexandru incearca sa pledeze pentru bine, valoare si frumos.
Generozitatea este cu siguranta pentru el o chestiune de vocatie. Prima sa actiune caritabila dateaza de la inceputul anilor ’90, cand Alexandru era inca elev. A sustinut un turneu de concerte caritabile in Olanda in care s-au strans suficienti bani pentru a oferi Liceului “George Enescu” fonduri pentru renovarea salii de concerte.
In timp a sprijinit oamenii, natura, patrimoniul, reusind sa aduca o contributie semnificativa in schimbarea tuturor cauzelor pentru care a militat.
Una dintre editiile turneului Stradivarius a fost dedicata nevazatorilor, pentru care Alexandru Tomescu a reusit sa stranga 120.000 de euro. Intr-un alt an s-a concentrat asupra protezarii copiilor hipoacuzici.
A sprijinit proiectele dedicate protejarii naturii si patrimoniului, iar din 2012 Alexandru Tomescu a devenit Ambasador Special al Fundatiei Hope and Homes for Children Romania si sustine proiectele acestora legate de dezinstitutionalizare si mai ales de preventie a abandonului.
Acesta din urma reprezinta una dintre cele mai grave traume prin care poate trece un copil, iar mutilarea sufleteasca a celor care experimenteaza acest lucru rareori poate fi vindecata.
HHC Romania este o organizatie care de mai bine de 15 ani se concentreaza pe inchiderea orfelinatelor de tip vechi si relocarea copiilor in sisteme cat mai apropiate de ideea de familie.
De asemenea, actioneaza ori de cate ori este necesar pentru a preveni abandonul in familiile vulnerabile. Peste 24.000 de copiii s-au bucurat intr-un fel sau altul de sustinerea HHC Romania.
Activitatea neintrerupta si devotamentul echipei HHC Romania l-au impresionat pe Alexandru Tomescu: “Cred ca unul dintre lucrurile cele mai importante ale vietii noastre este acela de a indrazni sa visam. Am marea onoare si bucurie de a vedea cum aceste vise prind contur si devin realitate, printr-o munca neobosita si o perseverenta angelica.
HHC Romania reuseste sa se apropie in fiecare zi de scopul final – acela de a aduce iubire si afectiune in vietile copiilor institutionalizati.
Ce lucru poate fi mai frumos decat acela de a sti ca muzica pe care o canti poate schimba in bine vietile unor copii? Pentru un zambet al lor niciun efort nu este prea mic, pentru o viata salvata, niciun sacrificiu nu este prea mare.
Pentru mine este un gest de pura normalitate – de a fi alaturi de oameni in ideile carora cred, sprijinindu-i asa cum stiu eu mai bine: cantand la vioara”, declara artistul.
Dorinta lui Alexandru Tomescu de a schimba mentalitati si realitati ale Romaniei nu se opreste aici. Find el insusi exemplul ca se poate face perfomanta in Romania intr-un domeniu atat de nisat ca acela al muzicii clasice, impreuna cu pianistul Eduard Kunz a mai lansat o provocare anul acesta.
Au oferit tinerilor compozitori romani posibilitatea de a compune o lucrare care sa fie inclusa in programul turneului Stradivarius 2014, alaturi de lucrarile lui Serghei Prokofiev.
Din zecile de lucrari primite, cea care a placut cel mai mult celor doi interpreti a fost cea a unui tanar de doar 17 ani, elev al Colegiului National de Muzica „George Enescu” din Bucuresti.
Scherzo pentru vioara si pian de Gabriel Gitan este piesa pe care violonistul Alexandru Tomescu si pianistul Edurd Kunz o poarta catre urechile si sufletele a mii de spectatori in cadrul Turneului Stradivarius 2014.
Informatii suplimentare despre turneu si proiectele sociale in care Alexandru Tomescu se implica sunt disponibile pe www.turneulstradivarius.ro si pe paginile de Facebook ale celor doi artisti: Alexandru Tomescu Oficial si Eduard Kunz.