Stiinta primei impresii: cum castigam increderea persoanei de langa noi
Este demonstrat de multa vreme faptul ca prima impresie conteaza cu adevarat. Mai ales atunci cand poate insemna singura sansa de a interactiona cu cineva, ca in cazul interviurilor de angajare, al unei intalniri romantice sau negocierea unei afaceri. De aceea, oricat de siguri am fi pe noi, trebuie sa acordam atentie primelor semnale pe care le oferim, pentru ca acestea sa fie in concordanta cu personalitatea noastra si cu ceea ce vrem sa transmitem.
Iata ce trebuie sa faci pentru o prima impresie cat mai buna:
Controleaza-ti limbajul trupului
Comunicarea non-verbala este extrem de importanta in transmiterea mesajului nostru. Printre cele mai cunoscute semnale sunt cele ale bratelor incrucisate, ce transmit izolarea fata de celalalt interlocutor, ori gesticulatia excesiva, ce poate trada emotiile.
Incearca sa nu ai gesturi prea „cautate”, pentru ca poti parea o persoana falsa, dar nici sa iti exteriorizezi toate emotiile prin limbajul non-verbal.
Si, nu in ultimul rand, aminteste-ti sa zambesti. O fata zambitoare este mult mai apreciata decat una ingrijorata.
Ai grija la accesoriile pe care le porti
Este lesne de inteles ca hainele pe care le purtam vor transmite un mesaj important despre noi si stilul nostru, insa nu este suficient sa fim atenti doar la haine, ci si la detalii. Iar detaliile inseamna si accesorii.
Nu purta coliere voluminoase la interviurile de angajare, spre exemplu, cercei cu pietre prea colorate sau curele care ies in evidenta.
Rezuma-te la cercei simpli, un colier elegant si un ceas in acord cu tinuta ta, asa cum poti gasi pe cautceas.ro, unde exista modele pentru fiecare tip de vestimentatie sau ocazie.
Empatizeaza!
Indiferent de tipul de intalnire, nu trebuie sa consideri ca ai dreptul la un monolog si ca esti singura persoana care are voie sa vorbeasca. Cheia unei interactiuni placute este empatia.
Altfel spus, trebuie sa stii sa asculti si cealalta persoana, sa o lasi sa vorbeasca si sa ii dai impresia ca intelegi ceea ce iti explica.
Initiaza tu conversatia!
Este posibil ca cealalta persoana sa nu fie foarte sociabila sau, pur si simplu, sa fie mai timida. Pentru ca timpii morti in conversatie provoaca situatii stanjenitoare, este mai bine sa initiezi tu conversatia, chiar si prin subiecte marunte, menite sa destinda atmosfera – asta nu inseamna ca ai dreptul sa faci glume curajoase, pe care nu le gusta oricine.
Nu folosi telefonul in timp ce discutati
Una dintre noile reguli de bune maniere spune ca este nepoliticos sa folosesti telefonul in timp ce stai la masa cu altcineva, mai ales daca nu sunteti insotiti ori daca va vedeti pentru prima data.
Vei da impresia ca nu te intereseaza compania celuilalt si ca ai lucruri mai importante de facut.
Nu sta cu telefonul pe masa si, daca suna si trebuie neaparat sa raspunzi, nu uita sa ceri scuze celeilalte persoane pentru „disparitia” de cateva secunde.
Foto: outnow.ch