Stresul emoțional grăbește îmbătrânirea celulara. Află cum te afectează
Studiile recente arată că stresul cauzat de depresie, izolare socială, lipsa unui loc de muncă pe termen lung sau de atacuri de anxietate poate accelera procesul de îmbătrânire prin scurtarea lanțului de ADN, respectiv prin reducerea telomerelor (învelișul de la capetele fiecărui lanț de ADN care protejează cromozomii).
Corpul uman este alcătuit din 46 de cromozomi; pe măsură ce telomerele se scurtează, integritatea lor structurală se diminuează, lucru care duce la îmbătrânirea prematură a celulelor din întreg corpul. De asemenea, la un anumit nivel de micșorare, celulele încetează să se mai dividă; această etapă este cunoscută și ca ”senescență replicativă” și este un mecanism necesar pentru eliminarea celulelor uzate, dar poate contribui și la îmbătrânirea prematură și la scurtarea speranței de viață.
Studii privind legătura dintre stres și îmbătrânirea prematură
Epigenetica este știința care studiază schimbările din activitatea genelor, care nu sunt produse din cauza unor schimbări în secvența de ADN. Aceste schimbări pot fi influențate de alegerile în ceea ce privește stilul de viață, dar și de factorii de stres social și de mediu.
Scurtarea telomerelor din cauza stresului provocat de singurătate
Un studiu realizat de Universitatea de Medicină din Viena și publicat în 2014 în revista științifică PLOS ONE a urmărit lungimea telomerelor unor papagali gri africani izolați, în comparație cu a celor ale unor papagali din aceeași specie care trăiesc în perechi. Cercetătorii au descoperit că telomerele papagalilor singuri sunt mai scurte în comparație cu cele ale celor cu pereche. Deși pe oameni nu au fost făcute astfel de studii, rezultatele acestuia indică faptul că singurătatea poate interfera cu îmbătrânirea celulară.
Reducerea telomerelor din cauza anxietății și a fobiilor
Un studiu din 2012 realizat de Brigham and Women’s Hospital arată că anxietatea cronică scurtează lungimea telomerelor în cazul femeilor trecute de vârsta mijlocie. Cercetătorii sugerează că anxietatea și fobiile netratate pot constitui un factor influent pentru îmbătrânirea accelerată. Studiul a fost realizat pe un eșantion de 5.243 de femei cu vârste cuprinse între 42 și 69 de ani, cu simptome de anxietate și fobii.
În urma studiului, s-a concluzionat că femeile care suferă de fobii și anxietate acute au telomere mai scurte și celulele cu 6 ani mai îmbătrânite decât femeile de aceleași vârste care manifestă simptome mai blânde sau care nu suferă deloc de anxietate și fobii. Pielea îmbătrânită prematur este primul simptom vizibil, însă degenerarea organelor survine odată cu aceasta, putând duce la apariția unor dezechilibre de sănătate.
Micșorarea telomerelor din cauza depresiei netratate
Atunci când nu este tratată, depresia poate genera schimbări biologice care accelerează procesul de îmbătrânire și cresc riscul apariției unor afecțiuni cu potențial letal.
O echipă de cercetători de la Universitatea San Francisco a descoperit că există o legătură între depresia cronică și telomerază, enzima responsabilă de scurtarea telomerilor. Oamenii de știință au observat că activitatea telomerazei este mai mare în rândul indivizilor cu depresii majore netratate. În timp, această hiperactivitate poate duce la boli de inimă, diabet sau osteoporoză. Studiul a fost făcut public în cadrul întâlnirii anuale a Asociației Psihiatrilor Americani, în 2013.
Sursă foto: Shutterstock