Studiu Fundația Progress: provocările adolescentelor din România
- 47% dintre fete sunt îngrijorate sau foarte îngrijorate atunci când se gândesc la viitorul lor.
- 75% dintre fete sunt îngrijorate sau foarte îngrijorate de poluare sau schimbări climatice.
- 56% dintre fete s-au implicat des și foarte des în acțiuni de ajutorare a celorlalți oameni din comuna sau satul lor.
- 88% dintre fete spun că se simt respectate de familiile lor, 57% spun că în mare și foarte mare măsură adulții le ascultă ideile; cu toate acestea 46% dintre ele au curaj să-și spună cu voce tare opiniile în chestiuni care le privesc.
- 59% sunt mult și foarte mult mulțumite de caracteristicile lor fizice.
- 74% spun că postează pe social media imagini care le reprezintă pe ele cu adevărat.
Cele mai importante provocări pe care le au adolescentele din România sunt cele legate de viitor în ceea ce privește școala și alegerea unei profesii, schimbări fizice&psihologice datorate vârstei și relațiile interpersonale, potrivit unui studiu realizat online de Fundația Progress în luna martie a acestui an.
Studiul „Atitudinile și provocările fetelor din România rurală în anul 2021” cuprinde răspunsurile a 118 fete cu vârsta cuprinsă între 10-16 ani din localitățile rurale a 15 județe. Chestionarul măsoară atitudinile fetelor din satele din România față de problemele care le preocupă și le influențează starea.
Astfel, 47% dintre fete sunt îngrijorate sau foarte îngrijorate atunci când se gândesc la viitorul lor, 39% sunt îngrijorate sau foarte îngrijorate că nu vor avea un loc de muncă în viitor, în timp ce 26% sunt mediu îngrijorate.
46% dintre tinere au curaj să își expună opiniile; 39% – martore ale violenței în școală
De asemenea, 75% dintre fete sunt îngrijorate sau foarte îngrijorate de poluare sau schimbări climatice, iar 56% s-au implicat des și foarte des în acțiuni de ajutorare a celorlalți oameni din comuna sau satul lor.
Aproximativ 39% dintre tinere spun că li s-a întâmplat să fie martore la scene de violență în școală, 20% dintre acestea sunt victime ale violenței fizice, iar în 53% din cazuri sunt victime ale violenței verbale.
Totodată, 88% dintre tinerele din mediul rural spun că se simt respectate de familiile lor, iar 57% dintre acestea spun că în mare și foarte mare măsură adulții le ascultă ideile. Cu toate acestea, 46% dintre ele au curaj să-și spună cu voce tare opiniile în chestiuni care le privesc.
Fetele din mediul rural își doresc modele și încurajare; 71% spun că în satul lor există o persoană de gen feminin pe care o admiră
În ciuda provocărilor cu care se confruntă, fetele din satele României au idealuri de carieră, îi ajută pe cei din comunitatea din care fac parte și sunt preocupate de schimbările climatice.
„Din fericire, pentru provocările cu care se confruntă tinerele din mediul rural există o soluție transversală: educația. Este vorba de sesiuni de tip workshop sau întâlniri cu specialiști, online sau față în față (la biblioteca publică, de exemplu), unde temele pot fi abordate în baza unei curricule informale: de la probleme legate de înfățișarea lor fizică, bullying, alfabetizare digitală sau stereotipii culturale, până la educație pentru sănătate sau leadership. Fiecare femeie din România poate deveni mentor pentru sau poate contribui la împuternicirea fetelor din rural, inclusiv prin susținerea financiară a unor proiecte pilot”, susține Dr.Camelia Crișan, cercetător la Fundația Progress.
Din cercetare reiese că 59% dintre respondente sunt mulțumite mult sau foarte mult de caracteristicile lor fizice, iar 74% spun că postează pe social media imagini care le reprezintă pe ele cu adevărat. 30% dintre fete spun că se simt des și foarte des excluse din grupul lor de prieteni.
Aproximativ 71% au menționat că la ele în sat/ comună există o persoană de gen feminin pe care ele o admiră.
Acțiuni cu impact pe termen lung în mediul rural
„Majoritatea acțiunilor realizate în sprijinul fetelor din România au loc în mediul urban. Dar mai mult de jumătate dintre adolescente trăiesc în mediul rural, unde intervențiile cu impact de lungă durată sunt dificile. Fundația Progress se concentrează pe mediul rural și dispune de o rețea națională de parteneri care pot acționa în peste 2.000 de comune. Vrem să lărgim aria de stakeholderi interesați de intervenții comunitare. Ne dorim ca fetele din rural să devină voci puternice, avocați ai propriei cauze. Vom începe campanii de fundraising pentru educație și împuternicire și pentru a face presiune pe autorități să fie implicate și ferme. Ca urmare invităm alături de noi cât mai multe persoane, companii și organizații care vor să ajute și să fie parte a schimbării”, adaugă Dr.Camelia Crișan.
Studiul „Atitudinile și provocările fetelor din România rurală în anul 2021” poate fi accesat aici.
Despre Fundația Progress
Fundația Progress este o organizație non-guvernamentală înființată în anul 1996 în județul Bistrița- Năsăud. Organizația desfășoară inițiative locale în domeniul educației/ formării, (e-)incluziunii și dezvoltării comunitare pe care le dezvoltă apoi la nivel național. Fundația utilizează bibliotecile publice ca hub-uri de învățare pe tot parcursul vieții și centre de inovație socială pentru a ajunge mai ales la persoanele marginalizate. Din martie 2016, Fundația Progress este membră al Federației Organizațiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare din România (FOND).