Now Reading
Studiul MAMM: Masurarea Aportului de Macro- si Micronutrienti la copii prescolari

Studiul MAMM: Masurarea Aportului de Macro- si Micronutrienti la copii prescolari

Revista Psychologies

93% dintre copii au carente alimentare de calciu.

Copiii de 3 ani par sa beneficieze de un aport ceva mai mare: 14 % beneficiaza de un aport de calciu corespunzator, dar acest fapt se poate datora si necesarului mai redus la aceasta varsta. De asemnea, rezulta din studiu ca 20 % dintre copiii integrati in institutii private primesc suficient calciu in alimentatie.

Dincolo de aceste mici – si poate intamplatoare – diferente, media aportului de calciu constatat de studiu este de 524 mg/zi, fata de standardul de 800 mg/zi, necesar in cazul copiilor mai mari de 3 ani.

99,7 % dintre copii au deficiente ale aportului de vitamina D.

Aportul recomandat de vitamina D este 200 UI/ zi, adica 5 mcg (micrograme). Media de consum rezultata din studiu este de numai 50 UI/zi.

40% dintre copii au un aport insuficientde fier.

Cumva, aportul de fier din alimentatia copiilor este ceva mai bun. Meida zilnica rezultata din studiu este de 11 mg, mai mare chiar decat cea recomandata, de 10 mg. Depasirea este realizata pe seama unui aport mai ridicat in cazul celor 60 % care primesc in mod controlat alimente bogate in fier.

Independent de acest studiu, in lucrarea Ghid pentru o alimentatie sanatoasa editat de Societatea Romana de Nutritie, editura Performantica, 2006, sunt mentionate principalele nevoi medii nutritionale pentru copii si adolescenti. Sunt evidentiate doar valorile acelor nutrienti al caror necesar este mai ridicat in perioada de crestere. Iata care sunt acestea, in cazul copiilor pe care s-a efectuat Studiul MAMM:

1-3 ani
4-8 ani
Energie (kcal/zi)
1300
1800
Proteine % *
15
14
Lipide % *
30
31
Glucide % *
55
54
Calciu (mg/zi)
500
800
Fosfor (mg/zi)
460
500
Vitamina D (mcg/zi)
10
5

* din ratia calorica, furnizat de macronutrientii respectivi

Copiii prefera dulciurile

70% dintre copii consuma legume si fructe doar de 2-3 ori pe saptamana. Laptele este consumat in medie de 2-3 ori pe saptamana de 51% dintre copii, iaurtul de 74%, iar branza, de 66%.

Iata cum arata tabloul consumului zilnic de alimente considerate sanatoase:

Legume 16 %
Fructe 18 %
Lapte 27 %
Branza 10 %
Iaurt 10 %

Studiul a incercat sa afle care sunt motivele respingerii produselor lactate proaspete si iata raspunsurile obtinute:

Nu ii place copilului 77%
Nu este sanatos 25%
Nu cumparam 10%
Este prea scump 8%
Pages: 1 2 3
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top