Now Reading
Tipsuri pentru o comunicare mai buna

Tipsuri pentru o comunicare mai buna

Revista Psychologies

comunicare, dialog

1. Evalueaza pe termen lung.
Celalalt poate fi preocupat sau obosit si, deci, nedisponibil pentru o discutie. Poate ca problema nu este atat de urgenta. Daca sufera amanare, e bine sa amani pana cand amandoi veti fi dispusi pentru o discutie.

2. Asculta cu mai multa atentie si grija.
Incearca sa eviti distragerile, ofera feed-back pentru ca celalalt sa aiba sentimetul ca este ascultat cu adevarat.

3. Gestioneaza cu atentie conflictul.
Pentru incepatori: incercati sa clarificati ambiguitatile. Fa pauze dese pentru a te calma si a-ti stapani emotiile. Amana discutia daca nu ai suficiente date. Controleaza-ti impulsul de a spune lucruri agresive.

4. Fii mai putin dependentta de relatie.
Pare greu, dar este esential. Asta inseamna sa gasesti ratiuni personale pentru propria viata. Nu uita ca traiesti pentru tine.

5. Intelege modul de gandire al celuilalt.
Cel mai mare secret al comunicarii e sa intelegi ca fiecare dintre noi nu poate gandi decat asa cum a fost el sau ea predispus de background-ul sau si de experientele anterioare. Poti spune „experienta mea a fost diferita“, in loc de „gresesti“. Si merita sa asculti si sa afli ce experiente au condus la un asemenea punct de vedere.

6. Invata comunicarea asertiva.
Comunicatorii agresivi sunt imperativi. Cei pasivi au grija de altii si sunt raniti usor. Comunicarea asertiva se afla intre aceste extreme si inseamna ca iti poti comunica nevoile si, in acelasi timp, sa iti asculti si interlocutorul.

7. Intelege mesajele non-verbale.
Ce simti cand cineva spune ca este de acord, dar isi incruciseaza bratele? Nu crezi, nu? Asadar, nu face la fel. Mentine contactul vizual pentru a indica ca asculti cu interes.

8. Iesi din discutie cand furia ameninta comunicarea.
Cere o pauza de cateva minute cand situatia devine tensionata. Spune ceva de genul „hai sa ne calmam acum si sa revenim mai tarziu“. Astfel de fraze pas­trea­za relatia si castiga timp.

9. Asculta dincolo de cuvinte.
Comunicarea poate esua din motive ireale. Argumentul ca sotul nu ajunge la timp la masa ascunde, de fapt, nevoia de atentie.

10. Exprima-ti multumirea.
Cei care pierd oameni dragi spun ca le pare rau pentru ca nu si-au exprimat multumirea. Asadar, exprima-ti sentimentele pozitive. Acest lucru poate aduce schimbari enorme.

www.psychosomaticmedicine.com
Foto: shutterstock.com

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top