Toate modurile subtile prin care arta ne poate schimba viața
Când spui artă, cei mai mulți dintre oameni se gândesc la produsul artistic și atât. Nu iau în considerare și impactul pe care arta îl are în societate.
Picturi, sculpturi, filme, piese de teatru, muzică – toate intră în categoria acte artistice. Însă, de cele mai multe ori, în minte ne rămân nume de actori, de regizori sau de pictori. Nu și sentimentele pe care ei le trezesc în noi, felul în care ne fac să ne simțim, revelațiile pe care le avem la o anume replică.
Apoi, atunci când administratorii școlilor, autoritățile locale și centrale vizează de obicei bugetele destinate activităților artistice de fiecare dată când se confruntă cu probleme financiare. Iar acest lucru se întâmplă cam peste tot în lume. Vorbind strict de România, însă, aici vizate sunt și sportul sau învățământul. Iar efectele în societate sunt vizibile și nu credem că mai trebuie să le numim și noi aici. Revenind la zone ca opera, teatrul sau muzica, factorii decidenți consideră că actele artistice sunt interesante, distractive, însă nu îi ajută pe elevi să acumuleze abilități care să-i ajute, de exemplu, să-și găsească mai târziu în viață un job. Tot în acest fel, niciun politician nu consideră că o piesă de teatru are puterea să schimbe societatea.
Vestea proastă este că cei care ne decid de multe ori soarta comit o greșeală majoră atunci când privesc actul artistic ca pe o simplă distracție și atât. Mai ales aici, în România, unde zone ca sportul, educația și cultura sunt dramatic subfinanțate. Ce rămâne de făcut? În lipsa unor soluții eficiente din partea statului, responsabilitatea pică pe mediul privat, unde, din fericire, există din ce în ce mai multe inițiative.
În zona teatrului, de exemplu, în ultimii ani Bucureștiul a devenit gazda unor proiecte dintre cele mai interesante. Locuri precum Godot Cafe Teatru, Apollo 111, Point sau unteatru sunt numai câteva dintre locurile care au determinat noi generații, din ce în ce mai tinere, să se îndrăgostească de teatru.
Regizoarea Chris Simion-Mercurian se alătură acestui val cu cel mai ambițios proiect din zona teatrului de după Revoluție. Vrea să construiască un teatru de la zero. Grivita53 va fi primul teatru pe care românii îl vor construi împreună. Cum poți să o susții pe Chris în acest ambițios proiect și ce poți face pentru a te alătura inițiativei, afli accesând site-ul Grivita53.
Iată de ce este important ca aceste inițiative să existe și să reușească și care este, de fapt, impactul unui act artistic la nivel social:
- Te poate ajuta pe plan academic
Cercetările arată că actele artistice îi pot ajuta pe elevii și studenții aflați la risc (de exemplu pe cei care provin din medii dificile sau care prezintă șanse mari să nu-și termine studiile) să obțină rezultate mai bune la școală și să aspire la lucruri mărețe în viață. În plus, îi determină se se implice mai mult în comunitatea din care fac parte. Asta se întâmplă pentru că arta dezvoltă creativitatea și te obligă vrei, nu vrei, să gândești sau să cauți soluții la probleme dintre cele mai neașteptate.
- Îți oferă un mod pozitiv prin care să uiți de griji
În Statele Unite există spitale care folosesc arta în terapia copiilor cu boli grave, care trebuie să stea internați timp îndelungat. Iar părinții se declară mulțumiți de rezultate. Asta pentru că, spun medicii, expunerea la un act artistic reduce nivelul stresului.
- Are efect terapeutic
Afecțiuni ca autismul sau schizofrenia sunt dificil de manageriat și pentru pacienți, și pentru cei apropiați lor. Schimbări de dispoziție, depresie, stări de furie care nu pot fi controlate sau retragerea din societate cu totul sunt simptome ale acestor afecțiuni. Iar medicina le poate trata numai până la un punct. Implicarea acestor pacienți în acte artistice îi poate determina să iasă din carapacea pe care și-au construit-o și să se reintegreze în societate. Bineînțeles, efectele sunt greu de controlat, contabilizat sau prezis și nu sunt aceleași pentru toată lumea. Arta nu îi va vindeca pe acești pacienți, însă le poate îmbunătăți starea de spirit.
- Produce schimbări reale în societate
Cuvintele rostite pe scenă pot aduce în prin plan o varietate de probleme existente în societate, dintre cele mai grave. Vorbim aici de SIDA, drepturile omului, războaie, corupție sau pedeapsa capitală. Teatrul, filmele sau fotografia sunt numai câteva dintre zonele artistice unde se poate naște o dezbatere pe aceste teme extrem de importante în societate.
Știi și alte efecte pozitive pe care le poate avea arta în societate? Care sunt acestea?
Sursă foto: Facebook Chris Simion-Mercurian