Un meci de baschet… altfel
Vineri, 31 octombrie, incepand cu ora 17:00, ActiveWatch, Motivation Romania si Light into Europe pregatesc un eveniment special: un meci de baschet in scaune rulante – o competitie aparte intre sportivii Motivation, jurnalisti si bloggeri, organizat in incinta AFI PALACE COTROCENI, Bucuresti (in zona cinematografului).
Aceasta intrecere sportiva speciala va fi comentata live de Cristian Topescu care va reprezenta mai mult decat un comentator sportiv – el va facilita urmarirea meciului de catre persoanele cu deficiente de vedere care vor fi prezente la eveniment.
Competitia sportiva care va avea loc vineri in Afi Palace Cotroceni face parte din campania ”FARA bordURA”, campanie de constientizare a necesitatii accesibilizarii Bucurestiului pentru toti locuitorii sai, inclusiv persoane cu dizabilitati.
Campania este derulata in cadrul proiectului Acces egal in spatiul public, prin care, organizatiile ActiveWatch, Motivation Romania si Light into Europe isi propun sa cresca gradul de accesibilizare a spatiului public pentru persoanele cu dizabilitati in trei orase mari din Romania – Bucuresti, Arad si Ramnicu Valcea.
Capitala se confrunta cu o problema reala in ceea ce priveste gradul de accesibilizare a mediului fizic si informational. ActiveWatch, prin actiuni anterioare, a semnalat deja ca Bucurestiul este un oras inaccesibil pentru persoanele cu dizabilitati: trotuarele si statiile de transport in comun de suprafata nu au fost adaptate pentru a permite urcarea, respectiv coborarea persoanelor in scaune rulante, semafoarele nu sunt dotate cu avertizoare sonore in majoritatea intersectiilor aglomerate etc.
In plus, paginile web ale autoritatilor publice nu au fost accesibilizate pana in acest moment pentru a permite accesul la informatii persoanelor cu deficiente de vedere sau cu dizabilitati psihosociale .
„Ne confruntam cu o problema foarte grava – spatiul public din Romania este inaccesibil persoanelor cu dizabilitati si ii condamna pe multi dintre concitadinii nostri la saracie si izolare. Persoanele cu dizabilitati nu pot sa participe pe deplin la viata sociala, nu pot merge la scoala, la serviciu, la teatru, nici la vot fara a depasi obstacole uriase. Orasele noastre pot deveni mai prietenoase cu oamenii.
De aceea, am initiat proiectul Acces egal in spatiul public. Ne propunem sa lucram atat cu autoritatile locale, cat si cu cetatenii pentru a crea impreuna un mediu fizic si informational care sa permita o participare deplina la viata sociala tuturor locuitorilor oraselor noastre, inclusiv persoanelor cu dizabilitati”, a afirmat Adrian Szelmenczi, managerul proiectului Acces egal in spatiul public.