Now Reading
Un test accesibil si prietenos pentru evaluarea riscului cardiovascular

Un test accesibil si prietenos pentru evaluarea riscului cardiovascular

Revista Psychologies

Din pacate, ne-am obisnuit auzind atat de des sintagma „riscul cardiovascular”, am ajuns sa trecem peste acest subiect ca peste un simplu cliseu. O atitudine extrem de periculoasa, dupa cum demonstreaza statistiile.

Ca Romania ocupa un loc fruntas in topul deceselor din cauze cardivasculare din lume – iarsi am mai auzit si poate suna ca un cliseu. La ce trebuie sa ne gandim, insa, cand privim un asemnea clasament? La doua lucruri, asa cum am inteles astazi din expunerea domnului Prof. Dr. Dan Gaita, presedintele Fundatiei Romane a Inimii:
a) Si alte tari au stat prost la acest capitol, dar, prin eforturi sustinute, pe termen lung, au reusit sa imbunatateasca mult situatia. Exemplul cel mai spectaculos este cel al Finlandei care, in decurs de cca 40 de ani, a reusit sa reduca cu peste 80% numarul deceselor din cauze cardio-vasculare.
b) Noi, romanii, am cam intarziat in privinta politicilor de constientizare si prevenire a riscului cardiovascular. Ce facem?

Radu Rasinar, Prof. Dr. Dragos Vinereanu, Dr. Raed Arafat
Radu Rasinar
, directorul general AstraZeneca Romania, compania farmaceutica ce sustine aceasta campanie. Prof. Dr. Dragos Vinereanu, Presedintele Comisiei de Cardiologie a Ministerului Sanatatii. Dr. Raed Arafat, Subsecretar de Stat in Ministerul Sanatatii.
Prof. Dr. Dan Gaita, Dr. Rodica Tanasescu, Dr. Dan Deleanu
Prof. Dr. Dan Gaita, presedintele Fundatiei Romane a Inimii. Dr. Rodica Tanasescu, Presedintele Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti. Dr. Dan Deleanu, presedintele Societatii Romane de Cardiologie.

Personalitatile implicate in aceasta campanie sunt – impreuna si fiecare in parte – garantia seriozitatii proiectului dar si a optimismului in privinta rezultatelor ce vor veni.

Ce este riscul cardiovascular?
Bolile cardiovasculare reprezinta o categorie ce cuprinde mai multe afectiuni ale inimii si vaselor de sange. In acceptiune mai restransa, termenul se refera mai ales la afectarea vasculara prin ateroscleroza.

Ateroscleroza este o afectiune a peretilor vaselor de sange care debuteaza in tinerete si progreseaza cu varsta. Cu timpul, aceasta afectiune conduce la reducerea diametrului vasului de sange pana la infundarea acestuia. Vasul infundat nu mai poate transporta sange, iar tesuturile hranite de acesta vor suferi. Acest lant de fenomene poate conduce la aparitia infarctului miocardic, a accidentului vascular cerebral si a altor sindroame ischemice ce se pot finaliza prin decesul sau invaliditatea pacientului.

Instalarea si progresia aterosclerozei se poate petrece mai rapid sau mai lent, in functie de prezenta sau absenta mai multor factori de risc. Numeroase studii clinice si statistice extensive au corelat acesti factori de risc cu aparitia bolilor cardiovasculare.

Despre factorii de risc
Cei mai importanti factori de risc asociati bolilor cardiovasculare sunt:

  • varsta;
  • ereditatea;
  • genul masculin;
  • fumatul;
  • colesterolul crescut;
  • obezitatea;
  • sedentarismul;
  • stresul;
  • hipertensiunea arteriala;
  • diabetul zaharat.

Asocierea mai multor factori de risc creste probabilitatea aparitiei bolilor cardiovasculare. Are, de asemenea, o importanta decisiva, gradul in care unul dintre factori se manifesta.

Fundatia Romane a Inimii, cu sustinerea Ministerului Sanatatii si Familiei, a initiat Campania Atentie, risc cardiovascular! In cadrul acestei campanii, a fost lansat un instrument accesibil si prietenos de testare online a riscului personal de de a dezvolta o afectiune cardiovasculara: Testul Cartonaselor. Acesta inregistreaza raspunsurile tale legate de cei zece factori de risc, apoi calculeaza nivelul tau personal de risc.

Varsta Ereditatea Genul masculin Fumatul Colesterolul
Obezitatea Sedentarismul Stresul Hipertensiunea arteriala Diabetul zaharat

Atentie! Rezultatul testului este doar orientativ. Este, intr-o masura mai mare sau mai mica, indiciul ca trebuie sa mergi la medic si sa te supui unor examene medicale edificatoare. Poate fi, de asemnea, semnalul ca este timpul sa-ti schimbi stilul de viata, sa te pui la adapost de afectiunile cardiovasculare.

Chiar daca unii factori de risc sunt, in sine, imposibil de modificat – cum ar fi varsta, sexul sau ereditatea – putem contrabalansa greutatea acestora printr-o conduita preventiva in toate celelalte privinte, prin controale medicale regulate si prin respectarea cu strictete a eventualelor prescriptii.

Fa-ti Testul Cartonaselor pe www.soscardio.ro. Citeste cu atentie explicatiile de la fiecare intrebare (corespunzatoare fiecarui factor de risc) si vei intelege, cu siguranta, cava mai mult decat pana acum: riscul de imbolnavire cardiovasculara nu este o fatalitate! Sanatatea ta depinde si de tine!

Pentru persoanele care nu au acces la Internet, exista o linie telefonica de tip telverde: 0-800-070-777, unde un cadru medical ofera informatii despre factorii de risc si il ajuta pe cel care suna sa isi faca Testul Cartonaselor. Linia a fost testata astazi in prezenta noastra si a functionat perfect. Ma credeti sau nu, doamna doctor de la celalalt capat al firului a fost foarte emotionata sa raspunda la primul apel din lungul sir de apeluri pe care il anticipam.

Ni s-a promis revenirea cu materiale detaliate despre fiecare factor de risc, pentru a intelege cum putem sa-l contracaram in mod eficient pe fiecare. Ramaneti pe receptie!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top