(P) VIDEO: Invatarea continua, cheia catre un job in tehnologie
Oana Terteleac, angajata de circa noua ani in Microsoft Romania, apreciaza ca orice tanar care vrea sa se numere printre salariatii subsidiarei locale a celui mai mare producator de software din lume trebuie sa isi doreasca sa invete continuu.
Oana Terteleac lucreaza de aproape noua ani pentru Microsoft Romania si, in „terminologia interdepartamentala” de la serviciu, este „mama lui Windows”. Asa o alinta colegii de birou, chiar daca pe cartile sale de vizita scrie, oficial, Windows Business Group Lead. Intr-o traducere pamanteana, Oana sta de vorba cu parteneri si potentiali clienti si incearca sa le inteleaga nevoile in materie de tehnologie, care pot sa insemne de la aplicatii specifice, pana la dispozitive si implementari complexe. Apoi duce toate informatiile pe care le culege, in interiorul Microsoft, unde colegii sai din zona tehnica vin cu propuneri de solutii adaptate fiecarei nevoi.
„O zi de munca din viata mea contine foarte multe e-mail-uri, dar si mai multe interactiuni, atat cu colegii din Microsoft Romania, cat si cu cei din strainatate. Apoi, mai sunt intalnirile pe care le am cu diversi parteneri de business, in care functionez ca un liant, adica aduc la aceeasi masa nevoile lor cu solutiile noastre. De asemenea, uneori mai citesc anumite site-uri de stiri, pentru ca orice lucru care se intampla la nivel mondial, cum ar fi scaderea pretului la barilul de petrol, poate impacta conversatiile pe care le am cu anumiti parteneri sau clienti”, spune Oana Terteleac, 35 de ani.
Ani de zile a vandut tehnologie. „In acest rol de vanzator am fost foarte mult timp un lonely hunter (vanator singuratic – trad.). Nu am fost genul acela de lup care vaneaza in haita. Am fost un fel de vultur singuratic. Vedeam prada si aveam o executie rapida”, precizeaza Oana. De cand a fost numita Windows Business Group Lead, in toamna lui 2014, Oana cocheteaza mai mult cu zona de marketing si a invatat ca, pe termen lung, nu poti avea succes daca nu reusesti sa contribui la succesul unei echipe si sa te coordonezi cu alti colegi.
De ce Microsoft
Microsoft este prima companie multinationala din CV-ul Oanei. A ajuns sa lucreze pentru subsidiara locala a celui mai mare producator de software din lume pe baza unei recomandari primite de la un fost coleg de munca, de la un job anterior. „Cand am ajuns la Microsoft a fost ceva atat de diferit…In primul rand, atmosfera. Este un melanj incredibil de procese, proceduri, norme, rigori si, in acelasi timp, de deschidere si de flexibilitate”, explica Oana.
Ea crede ca orice tanar care spera sa obtina un loc de munca in cadrul Microsoft Romania ar trebui sa fie preocupat sa invete si sa se dezvolte continuu. „Un om care gaseste valoare in procesul de invatare si care nu se va rezuma la acele bucati de informatie pe care le poate obtine rapid este un om care, in orice zi, poate sa fie un candidat bun pentru Microsoft”, subliniaza tanara.
Microsoft Romania are, in prezent, peste 700 de angajati in Bucuresti si Timisoara. Compania recruteaza circa 200 de oameni noi in fiecare an. Dintre salariatii nou recrutati anual, cateva zeci sunt proaspat absolventi de facultate, care sunt introdusi intr-un program accelarat de training – Microsoft Academy for College Hires (MACH) –, cu o durata de doi ani.
Tehnologia ca menire superioara
Oana este inspirata de domeniul IT&C si gaseste inaltator felul in care tehnologia poate sa faca, in mod real, diferenta in vietile oamenilor. „Este fantastic sa vezi, de exemplu, ca tehnologia Microsoft permite crearea unui brat robotic pentru un copil care s-a nascut fara o mana si, astfel, acel copil poate sa aiba sansa unei vieti normale. De asemenea, este fascinant sa vezi ca un doctor se foloseste de puterea de procesare a cloudului, in combinatie cu propriul creier, pentru a crea un remediu pentru boli care, deocamdata, nu au leac. Acesta este cu adevarat scopul tehnologiei si asta inseamna o menire mai presus de noi”, declara Oana.
Desi lucreaza in IT&C, un domeniu preferat de barbati, ea crede ca sectorul in care activeaza este foarte frumos si pasionant. „Cred ca femeile reusesc sa aiba si o latura foarte practica si tot timpul vor putea sa aduca tehnologia intr-o zona de aplicabilitate si de concretete care este foarte importanta pentru mediul in care actionam (IT&C – n.red.)”, arata Oana Terteleac.
Pasiune pentru maratoane si indoor cycling
In afara biroului, Oana este pasionata de alergat si de indoor cycling. A inceput sa alerge acum „vreo cinci ani”, dupa ce a realizat ca nu doreste ca baiatul ei, care la momentul respectiv avea cinci ani, sa o perceapa doar pe ca o mama corporatista sau gospodina. „Nu reuseam sa alerg mai mult de 300 de metri, dar am o ambitie de buldog, coroborata cu o incapatanare tipica acestui patruped si nu m-am lasat pana nu am reusit sa alerg din ce in ce mai mult”, mentioneaza tanara. In prezent, Oana este o obisnuita a maratoanelor, iar cel mai lung traseu pe care l-a parcurs, intr-un cadru necompetitional, a avut o lungime de 47 de kilometri.
Ea a realizat, in urma cu trei ani, ca are nevoie sa se pregateasca la nivel cardiovascular pentru a putea sa alerge mai mult. Asa a descoperit indoor cyclingul, un sport care presupune sa pedalezi pe o bicicleta stationara. In 2013 s-a alaturat Spinning, o comunitate internationala a practicantilor de indoor cycling. Tot atunci a primit o bursa oferita de Spinning, care i-a permis sa devina Master Spinning Instructor. Acum, ea poate acredita si certifica si alti oameni din Romania pasionati de pedalatul pe biciclete stationare, care isi doresc sa devina, la fel ca Oana, instructori de indoor cycling.
„Am inceput sa certific oameni in iunie 2014 si, pana in prezent, cred ca ma apropii de 100 de instructori certificati”, spune Oana.
Alergatul si pedalatul au facut-o pe Oana sa isi depaseasca limitele, atat la nivel personal, cat si in business. Chiar daca este extrem de hotarata, tanara nu si-a stabilit niste planuri concrete pe termen mediu si lung, cu exceptia faptului ca vrea sa se dezvolte uman si profesional.
„Stiti care era intrebarea care ma haituia la fiecare interviu de angajare?! <<Unde te vezi peste cinci ani?>>. De fiecare data am avut o problema majora in a raspunde la aceasta intrebare si am pierdut, poate, oportunitati fantastice, imi place sa cred, pentru ca nu am stiut sa raspund la aceasta intrebare. Niciodata. Dezvoltarea mea viitoare e ceva la care inca lucrez. Cred ca in planul meu de crestere profesionala se regaseste atat partea de dezvoltare a capabilitatilor de colaborare cu ceilalti, cat si cea de a da mai departe altora o parte din capitalul de know-how pe care l-am acumulat in acesti aproape noua ani”, mai spune Oana Terteleac.