In vino veritas – 5 mituri și adevăruri despre vinuri
E bun vinul roşu pentru inimă? Vinul dulce e numai pentru doamne? Vinul e cu atât mai bun cu cât e mai scump? Cum să păstrăm aroma vinului pentru cât mai mult timp? Ce e adevărat și ce e mit? Am adunat câteva dintre cele mai discutate idei despre vinuri şi ne-am decis să găsim răspunsurile mult căutate.
- Vinul roșu e bun pentru sănătate
ADEVĂR. Însă nu pentru toată lumea. Un pahar de vin pe zi reduce riscul bolilor cardiovasculare prin substanțele antioxidante și antiinflamatorii pe care le conține, dar alcoolul nu este potrivit pentru toată lumea. Alcoolul nu poate fi asimilat la fel de organism, fiecare dintre noi fiind diferit. Înainte de a transforma într-un obicei consumul unui pahar de vin roșu pe zi, trebuie să fim siguri că acest lucru nu ne face mai mult rău decât bine.
- Cu cât sunt mai scumpe, cu atât sunt mai bune
ADEVĂR. Dar există vinuri extraordinare și la prețuri accesibile. Și în materie de vinuri, ca la orice alte produse, prețul ridicat indică de cele mai multe ori și calitatea. Însă, când vine vorba de alegerea unui vin, nu prețul trebuie să fie primul criteriu, ci gusturile personale. Alegerea unui vin este una extrem de subiectivă, ceea ce li se pare excelent criticilor poate să nu fie deloc pe gustul tau.
- Vinurile dulci sunt doar pentru începători. Sau: doar doamnele beau vin dulce
MIT. Vinurile dulci sunt grozave dacă știi să le potrivești. Unele dintre cele mai bune vinuri din lume sunt dulci. Sauternes, Barsac, Tokaji, sau chiar vinul de Porto, iar la noi Tămâioasa Românească, toate sunt vinuri care abundă în arome vii. Combinate cu un desert, fructe sau brânză pot încheia strălucit orice masă. Aceste vinuri au un mod de preparare diferit de cele obișnuite: strugurii sunt adunați abia atunci când se supramaturează, cantitatea de zahăr acumulându-se în boabe în tot acest timp. Deci nu dulceața vinului te face cunoscător, ci felul în care știi să potrivești gustul vinului cu mâncarea.
- Vinul trebuie să se păstreze într-un mediu controlat
ADEVĂR. Se spune că vinul roșu se bea la temperatura camerei, dar acest lucru se poate întâmpla doar dacă în camera ta sunt între 13 și 18 de grade Celsius, ceea ce e puțin probabil. Altfel, vinul roșu trebuie ținut într-un mediu de temperatură controlată, pentru a-i păstra aromele și a-i scoate în evidență trăsăturile caracteristice. Vinul roșu nu se bea în niciun caz cald, altfel singurul gust ce se va simti din pahar va fi cel de alcool. Cât despre vinul alb, fiecare soi se bea la o temperatură anume. Așa că, dacă nu locuiești într-o cramă, trebuie să pregătești vinul înainte să-l bei. Partea bună este că iubitorii de vinuri de azi au la dispoziție soluții moderne, inovatoare și performante de a depozita vinurile din colecția personală. Dacă ai un spatiu de depozitare dedicat, chiar in confortul casei tale, esti cu adevarat norocos.
Pentru a păstra vinul în condiții optime, poți avea răcoarea din cramă chiar la tine în frigider, datorită combinei frigorifice cu Wine Cooler de la Grundig. Pe lângă spațiile obișnuite pentru depozitarea alimentelor, ai la dispoziție un compartiment dedicat vinurilor: ai suficient spațiu de răcire ca să poți păstra în condiții ideale pana la 28 de sticle de vin, iar temperatura variază între +5 și +20. Inovator, nu-i așa?
- Vinul are cel mai bun gust atunci când îl bei cu cei dragi
ADEVĂR. Deși nu e dovedit științific, dar experiența degustării unui vin bun este desăvârșită atunci când te bucuri de compania celor dragi. Momentele speciale, de neuitat, necesită adeseori o pregătire amplă. În calitate de gazdă, îi poți surprinde și răsfăța pe cei dragi cu un vin de calitate, gata să fie servit direct din zona eleganta a combinei frigorifice Grundig Wine Cooler. Poți alege din colecția ta de vinuri depozitate la o temperatură optimă pe acela care se potrivește perfect momentului și îl vei putea servi ca la carte, potențându-i toate notele și aromele.
Găsești aici toate detaliile despre combina frigorifică cu Wine Cooler, Grundig GWN 21210 X, cea mai potrivită soluție pentru iubitorii de vinuri.